Sport

Historisk lag til Norway Cup

Fredag ettermiddag landet Norway Cups første nordkoreanske lag på Gardermoen. Nå gleder både spillere og arrangøren seg til fotballfest på Ekeberg.

Bilde 1 av 2

Søndag sparkes verdens største fotballturnering i gang, i år med rekordmange utenlandske lag (52). Ett av dem er et 14-år gammelt jentelag fra Pyongyang International Football School i Nord-Korea.

– At barna får lov til å reise av myndighetene er helt spesielt, sier initiativtaker Lasse Evensen til Dagsavisen.

Han kom over laget da han var i Nord-Korea i forbindelse med en dokumentar han lager om landets norske landslagssjef Jørn Andersen.

– Vi var på besøk på dette akademiet og fikk se 10-åringer som spilte fotball som noen guder og min første spontane reaksjon var «disse må til Norway Cup», forklarer Evensen.

Evensen er klar på at de nordkoreanske jentene aldri ville kommet seg til Norge om det ikke hadde vært for nettopp Andersen.

– Jørn har blitt kritisert av blant andre Amnesty for jobben han gjør som nordkoreansk landslagssjef, men se den jobben han gjør for blant annet disse jentene. Uten han ville dette blitt veldig vanskelig. Og det er dette han jobber for. Å gi dem en sjanse til å komme seg ut via fotballen. Det er tre ting som skaper dialog og det er sport, kultur og hjelpearbeid ifølge Jørn. Det er jeg helt enig i, sier Evensen.

Ingen føringer

Da Evensen kom hjem til Norge tok han kontakt med generalsekretæren i Norway Cup, Tony Isaksen.

– I fjor høst fikk vi en henvendelse fra Lasse og vi var veldig interesserte i å få et lag fra Nord-Korea hit. Uansett hvor i verden du kommer fra stiller man likt når det kommer til deltakelse i Norway Cup. Det er ingen politikk i dette. Norway Cup er for alle og vi er glade for å ha et nordkoreansk lag med. Det bidrar til det fargerike fellesskapet vi jobber for, forklarer han.

Ble det lagt noen føringer fra Nord-Korea?

– Det er klart at en slik søknad om å få reise utenlands skal innom mange papirmøller og det er helt klart andre lag som er enklere å få til Norway Cup, humrer Isaksen.

– Men noen føringer har ikke blitt lagt og det ser ut til at de skal reise som et helt vanlig lag med 16 jenter og fire ledere uten noen form for annet sikkerhet og det er gledelig, legger han til.

Og det virker ganske klart at det har vært noen runder med nordkoreanske myndigheter.

– Det har det vært og det har tatt tid, men vi har hatt en god dialog hele veien, men det er faktisk kun to uker siden det ble helt klart, forklarer Isaksen.

Og hele turen kunne faktisk blitt spolert på vei til Norge ifølge Lasse Evensen som følger klubben og jentene tett.

– Det var på hengende håret at de kom seg hit i det hele tatt. De startet turen med en 26 timers togtur fra Pyongyang til Beijing. Deretter tok de fly til Doha og videre til Norge. Jeg vil ikke røpe akkurat hva det var som skjedde, men det vær nære på at de ikke kom seg hit, sier Evensen like før han skal reise til Gardermoen for å ta imot laget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Aldri vært utenlands

Det har også vært et pengespørsmål. For det er ikke akkurat gratis å sende 20 personer fra Nord-Korea til Norge.

– Det koster rundt 300.000 kroner å få dem til Norge. De har jo ikke utenlandsk valuta, men det kom inn en anonym donasjon som hjalp, men den i seg selv var heller ikke nok så det har helt klart vært et pengespørsmål også, sier Evensen. Men nå er laget omsider på plass i Norge og kan forberede seg på lek og konkurranse sammen med barn fra resten av verden på Ekebergsletta i en hel uke.

– Jeg tror ingen av jentene har vært utenlands før så vi har sendt over masse informasjon om Norge og Norway Cup. Jeg fikk nylig en mail fra en høyt i det nordkoreanske fotballforbundet som kunne fortelle at jentene gledet seg enormt til å komme til Norge, sier Isaksen.

– Dette skal bli en opplevelse de ikke vil glemme, legger han til.

Lasse Evensen bekrefter at jentene aldri har vært utenfor Nord-Korea og setter utrolig stor pris på at de nå får sjansen.

– Det er så fint at Norway Cup gir de denne muligheten. Det er viktig at barn og ungdom fra Nord-Korea får møte barn og unge fra vesten. Dette bygger broer og åpner muligheter. Dette handler ikke om politikk, men om mennesker. Nå skal de bare ha det gøy og være med på et sportsarrangement fri for politikk liten stund. De gleder seg veldig, sier han.

Den første kampen for et nordkoreansk lag på Norway Cup spilles søndag klokka 10.00 mot Lille Tøyen.

Mer fra Dagsavisen