Sport

Gullkampens talentjakt

Hvem avler fram ligaens beste talenter? Det kan avgjøre gullkampen 2015. Svaret får vi i november.

Bilde 1 av 2

Dagsavisen holder Rosenborg som favoritt til seriegullet foran Molde. Det er disse to lagene som har de bredeste stallene og de største ressursene. Bak dem halser Odd, Strømsgodset og kanskje Vålerenga. Men dette er ikke opplagt. For hva er det som bestemmer en klubbs suksess?

For ett år siden var det ingen som snakket om Vidar Örn Kjartansson utenfor en lukket krets på Valle. Islendingen ble toppscorer. For et år siden var det en del som hadde begynt å snakke om Martin Ødegaard, men sirkelen var ikke stor utenfor Drammen. Disse to personlighetene er borte, deres nye hverdager er i henholdsvis Kina og Spania.

Begge preget Tippeligaen fra start til mål, men ingen av dem var med i gullkampen. Der var Molde ganske alene på grunn av sin bredde. Fjorårshøsten sendte Rosenborg opp på samme nivå. Og denne sesongen har Kåre Ingebrigtsen ansvaret fra start. Akkurat som David Nielsen har det i Drammen.

Etter at Martin Ødegaard forsvant er det opplest og vedtatt at Iver Fossum skal overta taktstokken på Marienlyst. Det kan hende. Men annonserte gjennombrudd er farlig å markedsføre. Vil ikke Pål-Andre Helland bli like viktig i Rosenborg? Eller Ghayas Zahid i Vålerenga? Eller Sander Svendsen i Molde? Kanskje. Men ikke noe lag vinner på grunn av enkeltspillere. Og fem dager før seriestart er det kollektivene til Rosenborg og Molde som skiller seg ut.

2. påskedag kommer Iver Fossum og Strømsgodset til Ullevaal for å sette standarden for 2015. De møter et tilsvarende talent i Vålerengas Ghayas Zahid. Her får vi en flott duell mellom to av norsk fotballs framtidshåp. Men heller ikke den duellen avgjør gullkampen. Nye overgangsvinduer åpner seg og klubbene med mest midler kan endre stallen så mye at det laget som starter i april ikke ligner så mye på det som avslutter i november. Men dette er heldigvis unntaksvis. Men skulle Rosenborg og Molde finne ut at de trenger påfyll, er det nettopp disse to som er i stand til å handle. Og hvor lenge blir Fossum og Zahid i Godset og VIF hvis de blir attraktive?

Nå er tabelltips-sesongen over. Endelig. Apekatter og blekkspruter gjør jo dete vel så bra. Veien til fasiten er lang. Heldigvis.

Dagsavisens tabelltips 2015:

1) Rosenborg
2) Molde
3) Odd
4) Strømsgodset
5) Vålerenga
6) Viking
7) Tromsø IL
8) Lillestrøm
9) Aalesund
10) Haugesund
11) Sarpsborg 08
12) Mjøndalen
13) Start
14) Stabæk
15) Bodø/Glimt
16) Sandefjord

Mer fra Dagsavisen