God tur til fotball-VM, Island!

(Island - Kosovo 2-0). Rakettene gikk til topps og spillerne omfavnet hverandre i glede da Island skrev fotballhistorie igjen mandag kveld. For første gang skal de delta i VM-sluttspillet i fotball.

Bilde 1 av 2

Av Ole Henrik Tveten

Island er i ekstase etter at de mandag kvalifiserte seg til nasjonens aller første verdensmesterskap i fotball. Fredag tok de en imponerende 3-0-seier borte mot Tyrkia, og dermed kunne de på egen hånd bli gruppevinnere med seier mot Kosovo mandag. Og det var nettopp det de gjorde.

Gylfi Sigurdsson og Jóhann Berg Gudmundsson satte inn hvert sitt mål i Reykjavik og fikk stemningen til å gå i taket på Laugardalsvöllur i den islandske hovedstaden. Målene sender Island til sitt aller første VM i fotball.

Island, som sjarmerte et helt fotball-Europa i fjorårets EM, får nå muligheten til å sjarmere resten av verden. I EM slo Island blant annet England og spilte uavgjort mot Portugal før det ble bråstopp i 2-5 kampen mot Frankrike. Det var før øvrig avskjedskampen til den nåværende norske landslagstrener Lars Lagerbäck.

Neste sommer venter nye stormakter på Sigurdsson, Gudmundsson, Árnason og resten av son`ene i Russland.

Nervøst

På Reykjavik startet Island nervøst og klarte ikke feste skikkelig grep om kampen i første omgang. Samtidig forvarte Kosovo seg bra og dro ned tempoet når de hadde ballen.

Da det så ut som første omgang skulle dabbe ut målløs utnyttet Gylfi Sigurdsson en tabbe i Kosovo-forsvaret fem minutter før pause. Ballen ble taklet til Everton-spilleren, som etter en flott vending plutselig var alene med keeper. Sikker som banken plasserte han ballen over keeper og stemningen eksploderte på tribunen.

Kosovo startet annen omgang litt friskere, men Island presset på for sitt andre mål. Samtidig scoret Kroatia i sin kamp mot Ukraina, noe som ville ført Island ned på andreplass i gruppe I dersom Kosovo utlignet.

Men da Gudmundsson satte inn 2-0 drøye 20 minutter før slutt kunne de mest ivrige på Sagaøya begynne å booke hotell i Russland.

Kroatia til omspill

Kroatia økte kort tid etter til 2-0 og så da ut til å ha sikret seg omspill. Det ble sluttresultatet i Kiev, og dermed sikret de seg andreplassen i gruppa, noe som betyr at de må ut i omspill for å komme til VM. Også på Reykjavik endte det 2-0, mens Finland og Tyrkia spilte uavgjort 2-2 i den tredje kampen.

Etter at gruppe I var ferdigspilt var det klart at Island var gruppevinnere med 22 poeng. Kroatia ble nummer to med 20 poeng, to færre enn Island. Hvem kroatene møter i omspill blir ikke trukket før 17. oktober.

Ukraina (17 poeng), Tyrkia (17 poeng), Finland (8 poeng) og Kosovo (1 poeng) fulgte på de neste plassene.

Irland til playoff

Serbia tok seg til VM-sluttspillet etter å ha slått Georgia med 1–0. Irland tok annenplassen i gruppe D og er klar for playoff etter 1–0 borte mot Wales.

Serberne var klare for VM ettersom irene ledet med 1–0 mot Wales, men den endelig avgjørelsen falt da Aleksandar Prijovic gjorde 1–0 med litt over kvarteret igjen å spille i Beograd.

Waliserne kom best i gang mot Irland og gjestene kom nesten ikke nær ballen det første kvarteret. Noen store sjanser klarte derimot ikke waliserne å skape foran Darren Randolph.

Irene var mest opptatt med å være tette bakover og holde tempoet nede. De kom seg mer og mer inn i kampen etter hvert, men farlig ble det aldri.

Wales har måttet klare seg uten Gareth Bale de to siste VM-kvalifiseringskampene. Mye av det kreative er derfor lagt på Aaron Ramseys skuldre.

Lagets største og beste sjanse kom da Hal Robson-Kanu fikk stå umarkert å heade. Randolph slo derimot til med en redning fra øverste hylle og hindret hjemmelaget å ta ledelsen.

Etter 57 minutter var det gjestenes tribuneseksjon som kunne juble.

Den walisiske målvakten Wayne Hennessey hadde full kontroll og overleverte ballen til kaptein Ashley Williams. Han skulle bare ta ballen framover på banen, men rotet den bort slik at Jeff Hendricks fikk fritt leide til å legge inn, og der dukket James McClean og banket ballen i mål fra straffemerket.

Waliserne presset på mot slutten, men Martin O'Neills gutter holdt unna.

Østerrike avsluttet en jevn kvalifiseringsgruppe med å slå Moldova med 1–0 borte. Louis Schaub ble matchvinner med sin scoring i annen omgang. (NTB)

Europeisk VM-kvalifisering fotball menn mandag, gruppe I, 10. runde:

Finland – Tyrkia 2-2 (0-0)

Mål: 0-1 Cenk Tosun (57), 1-1 Paulus Arajuuri (76), 1-2 Tosun (83), 2-2 Joel Pohjanpalo (88).