Gnistrende EM-start av Mørk

(Norge - Romania 23-21). Nora Mørk ga klubbtreneren i Györ en elendig mesterskapsdebut.

Av Espen Hartvig

Hun banket inn seks mål før pause i Norges første kamp i EM i Sverige. I 2.-omgangen kokte mye bort for henne, men bidraget var like fullt avgjørende.

Etterpå slo Mørk fast:

– Det var ikke pent, men vi vant.

Få på tribunen

Noen publikumsfest var det ikke. Bare cirka 1000 tilskuere var å finne i Helsingborg Arena.

Etter tap i åpningskampen både i fjorårets VM (Russland 25-26) og sommerens OL (Brasil 28-31), kom Norge seg på sporet fra første stund, men likevel ble det spennende mot slutten da Romania knappet stadig inn på Norges ledelse.

Keeper Kari Aalvik Grimsbø åpnet skrekkelig (én redning på de ti første rumenske skuddene), men så kom noen parader. Dermed stakk Norge unna fra 7-7 til 13-9.

Mørk blandet det utsøkte med det merkelige, men herjet ikke sjelden i angrep. Hun gjorde det rett foran nesa på sin klubbsjef i Györ, Ambros Martín. Spanjolen hadde perfekt utsikt fra benken og var bare noen få meter unna Mørks herjinger.

– Deilig med seier, men varierende av oss. Romania hang godt med. Jeg snakket med Martin etterpå, og han nevnte noe med dommerne. Vi tar nok en kaffe sammen i morgen, sier Mørk til NTB.

– Nora er på hogget. Litt het noen ganger, men hun er viktig for oss og bidro med noen forløsende mål, sa landslagstrener Thorir Hergeirsson til TV 3.

Camilla Herrem hadde to herlige kontringsmål da de norske jentene kuttet tauet Romania hang i i 1.-omgangen.

Etter pause var Veronica Kristiansen svært sentral da Norge holdt unna.

Ingen fare

Norges forsvar var aggressivt og tøft, et godt tegn for resten av mesterskapet. Mørk sto over en testkamp i forrige uke. Landslagsledelsen vil ikke ta noen sjanser med angrepets viktigste spiller. Hun sliter med beina.

– Nora har kroniske kneproblemer, men det er ingen fare med henne, sier landslagslege Nils Ivar Leraand til NTB.

– Jeg pleier å få dette hver sesong, men det kom litt tidligere enn vanlig fordi vi spilte OL, sa Mørk til NTB søndag.

Beinhardt

Grimsbø ble byttet ut ved pause, og inn kom Silje Solberg. Norge har en del å gå på med keeperne.

Romanias store stjerne Cristina Neagu var heroisk og får tapperhetsmedaljen. Hun hadde åpenbart virkelig vondt flere steder i kroppen. Likevel drev hun sitt lag til å henge med lenge.

Norge har vunnet fem av de seks siste EM-sluttspillene. Feilskjæret kom mot Montenegro i 2012 noen få måneder etter finaleseier i OL mot samme lag.

Norges pulje er den klart tøffeste i EM. De fleste mener at gullvinneren er å finne i den.

Russland slo lett Kroatia mandag. Russerne hadde 17 tekniske feil, imponerte ikke og vant likevel lett.

Det sier mye om hvor svak Kroatia var. Det ligger an til at Norge løper kroatene helt i senk allerede i 1.-omgangen onsdag.