Sport

Fourcade beklaget at han forlot seierspallen

Martin Fourcade er i konflikt med de russiske utøverne og på skiskytter-VMs første dag ble alt veldig synlig. De tyske vinnerne av mixed-stafetten kom helt i skyggen.

Av Stian Grythaugen

HOCHFILZEN: Skiskytterstjernen Martin Fourcade skapte oppstandelse da han brått forlot blomsterseremonien etter torsdagens blandede VM-stafett i Hochfilzen.

Franskmannen, som har dominert skiskyttersporten de siste sesongene, gikk hjemlandet inn til sølvmedalje på VMs første øvelse. På oppløpet henviste han russiske Anton Sjipulin til bronseplass.

På seierspallen ble det ikke utvekslet håndtrykk mellom franskmannen og de russiske herreløperne, og kort tid etterpå gikk Fourcade brått ned av seierspallen.

Etter kort tid returnerte han så til lagkameratene sine på nest øverste trinn.

I etterkant av den spesielle episoden hevdet Fourcade at han forlot pallen fordi Russlands ankermann Anton Sjipulin ikke ønsket å ta ham i hånden.

Beklaget opptrinnet

På den offisielle pressekonferansen i Hochfilzen ble naturlig nok den spesielle episoden et tema. Før seansen startet beklaget Fourcade overfor de tyske gullvinnerne som satt ved hans side at han forlot pallen.

– Jeg skammer meg, sa franskmannen.

Fourcade har den siste tiden rettet kritikk mot russisk idrett som følge av dopingavsløringene i McLaren-rapporten. Franskmannen har blant annet ytret seg kritisk om den tidligere dopingtatte russiske skiskytteren Aleksandr Loginov, som deltar under VM i Hochfilzen.

Nylig la franskmannen ut en melding i sosiale medier, der han påpekte at Loginov tidligere er tatt for dopingbruk. Meldingen ble slettet etter kort tid.

På pressekonferansen gjorde ankermann Anton Sjipulin det klart at hele det russiske laget stiller seg bak Loginov.

– Laget vårt er en eneste stor familie. Hvis noen oppfører seg dårlig mot en av våre, så føler hele laget seg dårlig behandlet. Vi må stå sammen, sa han.

Fikk mye respekt

Fourcade hevdet på sin side at Russland nylig ville ha ham straffet.

– Russland ville nylig ha meg straffet av IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) fordi jeg la ut en melding om Loginov. Nå ville de ikke ta meg i hånden. Jeg er ingen "bad guy", sa han.

– Jeg fikk mye respekt fra mange ute i løypene i dag, og det er jeg fornøyd med. Hvis folk ikke vil respektere meg, er det deres valg, sa franskmannen også.

I den russiske leiren var det også stor ergrelse over en episode underveis på torsdagens stafett. Da Fourcade la ut på sin etappe, ble det en svært tett passering mellom ham og nevnte Loginov. Russeren var akkurat ferdig med sin etappe og falt.

De tyske gullvinnerne på torsdagens stafett havnet helt i skyggen etter gulløpet. Norge måtte nøye seg med åttendeplass etter at både Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø skjøt på seg en strafferunde underveis. (NTB)

Mer fra Dagsavisen