Sport

Fotballåret det var så bratt

Snøen har lagt seg over landet og seriefotballen er slutt. Timingen er helt riktig.

KOMMENTAR: For denne sesongen kan de fleste glemme. Og fra nå av følge fotballens vesen: Glede seg til neste år. Det gjelder i alle norske fotballbyer, enten vi snakker om Fredrikstad, Drammen, Oslo, ja til og med Trondheim. For Rosenborg har også noe å strekke seg etter selv om de kan skrive norsk fotballhistorie om to uker, å vinne The Double to år på rad som første klubb i Norge.

Men også for Rosenborg ble sesongen en nedtur da de ikke klarte å kvalifisere seg til noen av Europacupene. Det var et av sesongens store mål. De andre store skuffelsene heter Molde, Strømsgodset og Vålerenga, det er bare å velge rekkefølge. Selv bergenserne vil i morgen innrømme at en eventuell sølvmedalje kommer på billigsalg. Sannheten er at vi har hatt en av de svakeste tippeligaene på mange år. Og nesten alle aktørene innrømmer det.

Derfor har vi en evigvarende debatt om seriesystem, mange vil ha færre lag i eliteserien (som også blir det offisielle navnet neste år), for andre er det viktigst at hele landet føler at det er med. Kompromisset på siste fotballting ble at 2 og 3. divisjon ble spisset, uten at det sannsynligvis vil få særlig stor effekt på toppfotballen. Vi er altså en fotballnasjon som på FIFA-rankingen befinner seg bak Færøyene, et ganske utenkelig faktum da denne sesongen startet.

«Gi meg 15 millioner og tre spillere så skal vi knuse Rosenborg neste år», sa Brann-trener Lars Arvid Nilsen til TV 2 denne uka. Så enkelt er det nok ikke. Men kanskje det føles så enkelt? Brann slet i midten av 1. divisjon i store deler av fjorårssesongen, men høstspurten sikret opprykk. Men ikke en gang i Bergen har man tatt medaljekampen helt på alvor. Publikum har sviktet i forhold til stormaktsdagene og tabellplasseringen. Årets suksess har først og fremst vært sett på som en kuriositet.

Dansken Christian Gytkjær blir årets toppscorer, han står med 19 mål foran siste serierunde. Et helt ok tall. Det er verre bak ham. Kun fire spillere har scoret mer enn ti mål denne sesongen, og der finner vi noe av årsaken til problemene både for klubber og landslag. Norge har ikke fått fram en tanksenter og målgarantist siden John Carew. Ikke i år heller. Derfor blir Jørgen Juve uten konkurranse på måltoppen på landslaget i kanskje enda et tiår. Eller to.

Rosenborg, Odd og Brann blir årets medaljevinnere. Ingen eksperter hadde den trippelkombinasjonen inne før sesongstart. I bunnstriden er det mer forutsigbart. Overraskelsen er at Lillestrøm har rotet seg inn i trøbbel. De kan oppleve den situasjonen at LSK Kvinner ble seriemestere lørdag, mens laget som har vært lengst av alle i Tippeligaen, Lillestrøm,  rykker ned dagen etter.

Brann, Haugesund og Sarpsborg 08 er årets vinnere i forhold til forventningene. Men fra mandag av ser alle bare framover igjen. Mot en 2017-sesong der optimismen skal dyrkes.

Søndagens avslutningsprogram:

Brann – Sarpsborg, Haugesund – Strømsgodset, Lillestrøm – Molde, Rosenborg – Bodø/Glimt, Sogndal – Aalesund, Stabæk – Start, Tromsø – Odd, Viking – Vålerenga.

PS. Dette var Dagsavisens tabelltips foran sesongen:

1. Molde.
2. Rosenborg.
3. Odd.
4. Strømsgodset.
5. Haugesund.
6. Vålerenga.
7. Lillestrøm.
8. Viking.
9. Sarpsborg 08.
10. Tromsø.
11. Aalesund.
12. Sogndal.
13. Brann.
14. Bodø/Glimt.
15. Stabæk.
16. Start.

Mer fra Dagsavisen