Sport

FIS vil ha strengere Johaug-straff

FIS har bedt om en "rimelig forlengelse" av Therese Johaugs suspensjon, skriver Idrettens voldgiftsrett (CAS) om anken fra Det internasjonale skiforbundet. Norges Skiforbund tar regningen.

Av Stian Johnsen

CAS bekrefter torsdag i en pressemelding å ha mottatt anken. Johaug ble av domsutvalget i Norges idrettsforbund dømt til 13 måneders utestengelse for bruk av et ulovlig legemiddel. FIS ønsker en lengre dom.

– FIS ber om at utestengelsesperioden for utøveren blir "rimelig forlenget", skriver CAS og bekrefter at det er startet en formell prosess rundt anken.

– Først skal partene utveksle skriftlige innlegg, og et panel bestående av enten én eller tre voldgiftsdommere vil bli opprettet. Panelet vil deretter se på veien videre med tanke på å holde en høring. Etter høringen vil panelet, på et senere tidspunkt, komme med en voldgiftsdom, skriver CAS videre.

For Johaug vil en strengere straff trolig bety at hun går glipp av OL i sørkoreanske Pyeongchang neste vinter. Med den nåværende suspensjonen kan hun konkurrere fra 18. november i år. OL starter i Sør-Korea 9. februar. Før det må hun også gå renn for å få kvalifisert seg.

Langrennsstjernen avga den positive dopingprøven på stoffet clostebol 16. september i fjor. Det fikk hun i seg etter å ha brukt kremen Trofodermin mot en solforbrent leppe.

Verken Antidoping Norge eller Den internasjonale olympiske komité (IOC) valgte å anke dommen fra NIF. Verdens antidopingbyrå (WADA) kan fortsatt anke dommen.

NSF tar regningen

Norges Skiforbund vil dekke Therese Johaugs kostnader i den kommende ankerunden, bekrefter leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, til NTB.

Tirsdag ble det klart at Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket Johaugs 13 måneders utestengelse inn til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Norges Skiforbund (NSF) har dekket Johaugs utgifter i forbindelse med dopingsaken, som så ut til å gå mot en ende før FIS anket saken videre i systemet.

Også den videre behandlingen vil bli dekket av Skiforbundet, opplyser Skogstad.

Vidererfører støtten

- Langrennskomiteen er enig om å videreføre støtten til Therese når det gjelder dekning av advokatutgifter i forbindelse med ankesaken fra FIS, sier Skogstad til NTB.

- For oss er det viktig å sikre at Therese, i denne svært krevende situasjonen, får mulighet til å belyse sin sak på en god og trygg måte i CAS. Det er også viktig for langrennskomiteen at hendelsen, som førte til at Therese havnet i denne vanskelig situasjonen, skjedde på samling, og at vår lege har påtatt seg skylden for hendelsen, fortsetter han.

700.000 kroner til nå

Markedssjef i NSF, Espen Bjervig, bekrefter til NTB at Skiforbundet har brukt om lag 700.000 kroner på Johaugs dopingsak fram til dommen forelå fra Domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Mesteparten av utgiftene har vært knyttet til advokathjelp. Norges Idrettsforbund vil også trolig ta sin del av de 700.000 kronene som har vært brukt til nå.

Jurist og CAS-ekspert, Robin Mackenzie-Robinson, tror ankerunden vil bli dyr.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye hele saken vil koste, men det er klart det er snakk om et stort beløp. Sundby-saken kostet Skiforbundet cirka 3,3 millioner kr. Her var imidlertid ca. 1,1 millioner kr. knyttet til at Skiforbundet dekket Sundbys tapte premiepenger etter at han mistet seieren i Tour de Ski, sier Mackenzie-Robinson til NTB.

Mer fra Dagsavisen