Sport

FIFA-presidenten føler seg utsatt for «fake news»

FIFA-presidenten Gianni Infantino beskylder mediene for «fake news». Etikkomiteen skiftes ut.

Den sveitsiske jus-professor Mark Pieth oppsummerer FIFA-kongressen i Bahrain slik: «Reformprosessen er død».
Torsdag gikk FIFA-president Gianni Infantino til frontalangrep på mediene, som han mener sverter FIFA med «fake news».
– Det sirkulerer mange falske nyheter og alternative fakta om FIFA. FIFA-kritikk er blitt en nasjonalidrett, særlig i enkelte land, sa Infantino fra talerstolen på den andre og siste dagen av FIFA-kongressen.
Dagen før ble FIFas etiske komite skiftet ut. FIFAs sjefetterforsker Cornel Borbely forsvant ut sammen med komiteleder Hans-Joachim Eckert,
Disse var uavhengig oppnevnt, men etter at Infantino fikk innført at alle komiteer skulle oppnevnes av FIFAs råd, forsvant de ut.
– Og da døde også reformpprosessen, sier Mark Pieth til nettstedet swissinfo. Han har fulgt FIFAs forsøk på egen opprydning siden 2011.
Vassilos Skouris fra Hellas overtar ledervervet i komiteen, mens clombianske Maria Claudia Rojas erstatter Borbeley.
Eneste medlem i komiteen fra Europa blir Estlands eksentriske  fotballpresident Aivar Pohlak.
– Dette er det nye FIFA, med nye mennesker, og vi handler gjennom fakta, ikke ord, tordnet Infantino på vekselvis engelsk, fransk, tysk og spansk.
Palestinas forslag om å suspendere Israel, falt som ventet med klar margin. Men saken vil komme opp igjen. Det palestinske fotballforbundet (PFA) hevder at seks israelske klubber som spiller i dets territorium er i strid med FIFAs vedtekter, som forbyr en medlemsorganisasjon å spille på et annet territorium enn sitt eget uten tillatelse.

FIFA-kongressen bestemte at forbundet skal komme med en avgjørelse innen mars 2018, men FIFA-president Gianni Infantino sier at det trolig vil komme en beslutning i det omstridte spørsmålet i oktober.
Og løpet for å utnevne arrangør av fotball-VMVM i 2026, der 48 nasjoner skal delta, ble lagt. Mange tror det står mellom USA og Kina.

Mer fra Dagsavisen