Sport

Fæl start for Høgmo

VM-KVAL: (Slovenia - Norge 3-0). Per-Mathias Høgmo fikk en elendig start som norsk landslagssjef. Siste rest av VM-håp ble knust i et mareritt av et åpningskvarter mot Slovenia.

MARIBOR: De som trodde Høgmo med fire treninger og noen store ord skulle frelse Norges landslag fra VM-fiasko, måtte se laget bli overkjørt fra start og tape 0-3 etter hattrick av Ståle Solbakkens tidligere Köln-elev Milivoje Novakovic. Det er styggeste norske resultat i en kvalifiseringskamp siden det ble samme sifre mot Spania i Nils Johan Sembs siste kamp i 2003.

– Jeg er skuffet over resultatet og at vi ga bort to mål i en tidlig fase av kampen, sa Høgmo til MAX etter kampen.

En stund så alt ut til å gå Norges vei fredag. Armenia slo Bulgaria, og Italia scoret mot Danmark. Plutselig lå veien mot toeromspill vid åpen for Høgmos menn. Så startet kampen.

Tente nordmenn stormet i angrep i den nye 4-4-2-formasjonen og vant umiddelbart kampens første hjørnespark. Så ble de feid bakover av en slovensk flodbølge. Uten midtbaneankeret fra 4-5-1 brukte de norske tid på å finne ut hvem som skulle demme opp for mellomromsspilleren Kevin Kampl, og han herjet nådeløst det første kvarteret.

Etter tre farlige slovenske hjørnespark kom den første smellen da høyreback Miso Brecko la inn i det 12. minutt og fant Novakovic, som hadde løpt seg helt fri og bredsidet ballen forbi Rune A. Jarstein.

Utspilt

Mindre enn to minutter senere raidet Kampl på en kontring. Valon Berishas lagkamerat i Salzburg fintet seg forbi spiller etter spiller og overlot ballen til Andraz Kirm, som sendte en nesten ferdigscoret pasning til Novakovic.

På 2-0 avtok det slovenske stormløpet. Norge hadde ballen mye i resten av omgangen, og vi så «possession-spillet» Høgmo har snakket om, men det slovenske publikummet pep hjertelig mot pasninger på tvers og bakover slik Ullevaal-publikum har gjort mot gjestene i mange år.

Norge skapte nesten ingenting, og Stefan Johansens håpløse skudd over fra langt hold var nesten de eneste avslutninger Norge presterte i første omgang. Likevel burde det blitt norsk redusering da Daniel Braaten i det 37. minutt skjøt utenfor nesten åpent mål etter et innlegg fra Tom Høgli.

Knust

Noen minutter ut i annen omgang ble håpet om et norsk comeback knust for godt da Tarik Elyounoussis balltap førte til at Novakovic ble spilt gjennom nesten fra midtstreken og satte ballen stolpe-inn.

Norge skapte noen sjanser til å redusere, men Jarstein måtte også ta fram noen gode redninger for å hindre et enda større nederlag.

På 137 kamper som landslagssjef opplevde Egil Olsen to tremålstap som verst. Høgmo måtte tåle det i debuten. Han er første norske landslagssjef som har tapt sin første kamp siden Tor Røste Fossen fikk 0-3 i Spania i 1978.

Norge fikk hjelpen som skulle til i kampen om toeromspill, men greide ikke å gjøre jobben selv. Det må være lov å spørre om det ville gått bedre om Drillo ikke var blitt presset til å trekke seg slik at Høgmo kunne overta umiddelbart. Nå er det EM i 2016 som gjelder, men selv med tiltredelse i januar ville Høgmo fått tid nok til å øve før den kvalifiseringen starter. (NTB)

Johnsen eldste landslagsspiller

Frode Johnsen ble Norges eldste landslagsspiller noensinne da han ble byttet inn for Mohammed Abdellaoue ti minutter før slutt i VM-kvalifiseringskampen mot Slovenia fredag.

39 år og 209 dager gammel fikk han sin første landskamp siden EM-kvalifiseringskampen mot Bosnia-Hercegovina i mars 2007.

Johnsen var ikke eneste veteran som slapp til mot slutten av stortapet i Slovenia. Øyvind Storflor (33) var Per-Mathias Høgmos annet bytte. Han erstattet Magnus Wolff Eikrem og fikk sin første landskamp siden han debuterte på vinterturen til Midtøsten i 2005.

Høgmos første bytte var derimot en unggutt. Ola Kamara (23) kom inn for Daniel Braaten og fikk sin landslagsdebut. (NTB)

Høgmo gleder seg til fortsettelsen

Det tok tid før Per-Mathias Høgmo møtte til pressekonferanse etter 0-3 for Slovenia, men han framsto slett ikke som motløs etter stortapet i debuten som landslagssjef.

Sjur Natvig

– Noe av det vi gjorde, var det veldig høy kvalitet over. Vi så at det bor mye i disse spillerne, og jeg gleder meg til å fortsette. Det er bare å brette opp ermene, sa han.

Høgmo skylder det dårlige resultatet på en svak periode i begynnelsen av kampen.

– Jeg synes vi kom bra ut de første fem minuttene, men så kom en periode på et kvarter hvor vi ikke hang helt med og ble hardt straffet for det. Slovenia var gode, kom til store sjanser og scoret to mål, sa han.

Han mener at sideforskyvningen ble litt for hard, og hjemmelaget utnyttet det ved å vende spillet hurtig.

– Det var det som overrasket meg i dag, at vi slapp dem så lett til i den perioden.

Som ønsket

Han så mye han likte i resten av omgangen.

– De siste 25 minuttene var vi slik vi ønsker å stå fram. Vi kom mye rundt og kom til innlegg, men vi var litt for passive inne i boksen til å score mål. Vi var offensive i pausen, men resten av kampen ble preget av at vi fikk 3-0 mot så tidlig, sa han.

– Måten det tredje målet kom på skal ikke skje. Da mistet vi ballen mens vi var i ubalanse.

Han gratulerte Slovenia med seieren.

– De skapte flere sjanser enn oss og vant fortjent. Jeg har blandede følelser i dag, men jeg fikk bekreftet en spillestyrke og ferdigheter vi kan utvikle. Vi må utvikle laget og løfte oss opp på et høyere nivå, men mye av det vi leverte i dag er slik vi vil fremstå. Det må vi bygge videre på, sa han.

– Så må vi bli litt strammere defensivt og få litt mer fysikk. I dag ble vi straffet på det mot et fysisk robust lag.

Delte ut ros

Han skrøt av flere spillere.

– Begge backene var veldig gode offensivt. Brede (Hangeland) gjorde en god jobb, Stefan (Johansen) var god offensivt og Tarik (Elyounoussi) veldig god, sa han og la til at han savnet litt fysikk sentralt på midtbanen.

– Det er noe både Håvard Nordtveit og Alexander Tettey kan tilføre laget, sa han om to av spillerne som var uaktuelle på grunn av skader.

Høgmo fikk all den hjelp han kunne håpe på i andre kamper, men Norge sløste bort en gyllen sjanse til å sikre toeromspill.

– Jeg kan være selvplager og tenke på det. Vi hadde jo et lite håp om at det kunne gått veien, men samtidig har vi startet prosessen mot neste kvalifisering og EM i Frankrike. Nå har vi ny kamp tirsdag, og så går det slag i slag, sa Høgmo. (NTB)

Mer fra Dagsavisen