Skøyteløperne er så langt framme at de allerede denne helgen går NM på enkeltdistanser for 2009 i Vikingskipet. Der akter ikke Hege Bøkko å vinne, men den 17 år gamle søsteren til Håvard er klar til å ta steget nærmere norsktoppen, og dermed ut i et rampelys hun ikke er vant til.

Men hun lar seg ikke stresse av at hun bærer samme navn som Norges beste og en av verdens beste skøyteløpere.

– Nei, jeg er bevisst på å kjøre min egen karriere. Men jeg er naturligvis nærmest født og oppvokst på skøyter. Og framgangen det siste året har vært hyggelig, sier Hege Bøkko til Dagsavisen.

Hun går i andre klasse på videregående skole på Gol og har derfor andre ting å ivareta før hun kan bli skøyteløper på heltid.

Men i år er hun innlemmet i «stall Mueller», og det betyr mye trening og store krav.

Allrounder

Som sin bror velger hun ikke spesialisering på enkeltdistanser, men har et mål om å bli en god allrounder. Framgangen er påtagelig og landslagstreneren er som vanlig ubeskjeden når det gjelder framtidsvyene.

– Dette er kvinneutgaven av Bøkko, og da har vi mye å glede oss til. Hun er en fryd å jobbe med fordi hun vet hva som kreves, sier Peter Mueller til Dagsavisen.

– Mueller har vært omstridt. Du er ikke redd for hans treningsmetoder?

– Nei, jeg har full tillit. Han er veldig flink til å «lese» løperne og han ser når vi må ta det litt roligere. Og jeg opplever stor sportslig framgang under ham, sier Hege Bøkko.

På landslaget

Nå tilhører hun kanskje tidenes yngtse, norske landslag, mens Norges to sannsynligvis beste kvinneløpere, Maren Haugli og Mari Hemmer, satser utenfor landslaget. I helgens NM møtes alle i Vikingskipet, og prestasjonene der avgjør uttaket til verdenscupåpningen i Berlin om en drøy uke.

Hege konkurrerer fortsatt i 16-årsklassen og vinterens mål er junior-VM i Zakopane. Dessuten er hun spent på nyskapningen verdenscup for juniorer som innføres denne sesongen.

PS! Hege Bøkko er rangert slik på distansene foran NM: 500 meter: 2, 1.000 m: 4, 1.500 m: 5 og 3.000 m: 5.

FOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX