Sport

Et lag under radaren

Polen er i kvartfinale uten at toppscoreren har startet jobben ennå. I kveld kan han starte.

Bilde 1 av 2

Duellen mellom Robert Lewandowski og Cristiano Ronaldo har vært hetest når de har møtt hverandre på vegne av Bayern München og Real Madrid.

I kveldens første kvartfinale i EM er det noe helt annet det handler om. De er frontfigurene på hvert sitt landslag som begge har ambisjoner om finale.

Tyskland-komplekset

I Frankrike er det ikke det polske laget det snakkes om. Det er Tyskland, Italia og Frankrike som er hetest. Og Island selvfølgelig.

Mange mener Polen har smøget seg fram og har gått under radaren i dette mesterskapet. Men slik er det ikke hjemme i Polen.

Der har feberen vært betydelig helt siden Polen slo Tyskland i kvalifiseringen til EM, for første gang noensinne, og så klarte 0-0 mot samme nasjon i gruppespillet.

– Det viser kapasiteten til dette laget. sier Portugals trener Fernando Santos.

– Ja, det var et veiskille for polsk fotball, men resultatet mot Tyskland i kvalifiseringen løy litt. Vi hadde flaks. Forvevtningene hjemme er litt for hysteriske, sier Polens nøkterne landslagssjef Adam Nawalka, selv VM-spiller for Polen i 1978 i Argentina.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Toppscoreren

Polen scoret flest mål av alle i kvalifiseringen (33 mål) og 13 av disse satte Robert Lewandowski.

Til nå har han ikke kommet på scoringslista, bortsett fra ett mål i straffesparkkonkurransen mot Sveits. Men de teller ikke i toppscorer-regnskapet.

– Tenk at vi er i kvartfinale uten at Robert har begynt å blomstre ennå, sier keeper Wojciech Szczesny, som ble skadet i den første kampen mot Nord-Irland og har overlatt plassen til Swansea-keeper Lukasz Fabianski. Men han har stått strålende.

Les også: Icelandair: Leier inn ekstra fly for å frakte islendinger til EM

Stort repertoar

Mens lagets motstandere naturlig nok har hatt veldig fokus på å stoppe Lewandowski, har lagets øvrige offensive kvaliteter slått til. Ajax-spissen Arkadiusz Milik ble matchvinner mot Nord-Irland, mens Jakub Blaszczykowski scoret målene mot Ukraina og Sveits.

I den siste kampen, som sto 1-1 etter ekstraomgangene, ble Lewandowski taklet stygt, men er restituert til kveldens kamp.

På tribunene i Marseille i kveld vil det være et betydelig antall rødkledde.

Fiasko hjemme

Polen var EM-arrangør sist og ble sist og slått ut etter gruppespillet. Nå er laget to kamper unna en historisk finale.

Mer fra Dagsavisen