Sport

Er det over, Petter?

Petter Northug ble fulgt meter for meter på prologen på Lillehammer. Han ble slått ut. Han kom 87 hundredeler for sent. Så reiste han hjem og meldte forfall til søndagens renn. Kan han fortsatt komme til OL?

Bilde 1 av 4

KOMMENTAR

LILLEHAMMER (Dagsavisen): De fleste ekspertene hevder at det bare er sprint Petter Northug kan hevde seg på i en eventuell OL-start. I såfall er det dramatsk for Petter at han ikke var topp 30 på OL-arenaen lørdag morgen.  Han ble nummer 32 og var cirka en meter fra å gå videre fra prologen. Johannes Høsflot Klæbo utklasset samtlige. Men det var sesongens første Northug-start i verdenscupen som var morgenens store tema.

Senere på dagen bestemte han seg for å reise hjem og melde avbud til søndagens 30km med skibytte. Han trenger grunntrening etter sykdommen han fikk før Beitostølen. Team Northug forlater plan A. Nå begynner det å haste. Men han kan ennå kvalifisere seg for et OL som er ni uker unna. Men det begynner å haste.

For langrennsledelsen var lørdagens Northug-renn et lite sjokk. Og det skaper store utfordringer i fortsettelsen når han har et lass av nordmenn foran seg. Skal man stole på gamle meritter og tro at formen kommer? Hadde Petter Northug gått for Danmark eller Island kunne han forberedt OL i ro og mak og ikke brenne kruttet i desember. Men han er norsk og da er forutsetningene helt annerledes. For det var den store norske kvoten som ble Northugs bane. Han ble slått ut av sine egne.

- Jeg må gå fort, sa han på pressekonferansen fredag. I lørdagens sprint avsluttet han bedre enn han startet. Men takene var seige og det gnistret ikke slik vi har sett så mange ganger før. Hvordan var skiene? Hvordan var rytmen? Forholdene var helt greie. Minus fem og klassisk norsk vinter. Men Petter Northug måtte se 31 løpere foran seg. Tolv av dem var nordmenn.

Hva er konsekvensen? At Petter Northug kan bli et OL-tema helt til påmeldingsfristen går ut 24. januar. Nå er han ikke kvalifisert til videre verdenscuprenn. Sannsynligvis får han gå Tour de Ski fordi mange vil stå over der. NM på ski kommer midt i januar, men uavhengig av resultatene der må man ha et internasjonalt resultat. For dem som fullfører Tour de Ski kommer antagelig NM for tidlig. - Det hadde vært greit å se Petter i finalen i hvert fall, sa langrennssjef Vidar Løfshus før start lørdag morgen. Men Northug kom ikke en gang til kvartfinalen. Etterpå ville ikke sprinttrener Arild Monsen konkludere med noe som helst. Men alle skjønner jo at langrennssportens største plakatnavn ikke styrket sine egne aksjer.

Hva nå? Da han tuslet ut av skistadion lørdag morgen, slått med over 13 sekunder av Johannes Høsflot Klæbo, var det et eneste stort felles spørsmål over Birkebeineren skistadion: Kommer han noen gang tilbake på øverste nivå? Nå skal ekspertisen analysere løpet hans. Men i langrenn er det tidene som teller. Selv ga han ingen intervjuer og tok seg en treningstur i skogen i stedet. Avgjørelsen om å reise hjem kom mange timer etter rennet. Han føler seg ikke klar for å kjempe i tre mil i det tøffe Lillehammer-terrenget. Han er i en sportslig krise, rett og slett.

Og han er akkurat nå nærmest utenfor diskusjonen om hvilke fire nordmenn som skal gå OL-sprinten. Det er bare ett forbehold: Petter er Petter. Det er ikke noe lite forbehold. Det er bare han som kjenner sin egen kropp. Hans siste monumentale løp var femmila i VM i Falun i 2015. Det begynner å bli lenge siden. Sist vinter kom han seg til VM i Lahti, ble beste nordmann på sprinten, men hadde selvinnsikt og ærlighet nok til å trekke seg fra troppen midt i VM. Derfor er ikke diskusjonen over. Ikke denne gangen heller.

PS. Johannes Høsflot Klæbo vant sprintfinalen der han nedkjempet russerne Sergei Ustjugov og Alexander Bosjunov. De to sistnevnte vet heller ikke om de kommer til OL. Det bestemmer IOC kommende tirsdag når de skal avgjøre om Russland skal utestenges fra OL i Pyeongchang.

Mer fra Dagsavisen