Sport

Endelig anerkjent

– Jeg føler meg mer anerkjent i Sverige enn i Norge, sa Maiken Caspersen Falla før VM. Etter tre VM-gull har bildet snudd seg.

For sprintlangrenn har aldri nådd samme anseelse i Norge som tradisjonelt langrenn. Og OL-mester Falla har følt på det. Derfor var det en milepæl for henne å få gå størst ut på gårsdagens vinnerlag.

Les også: Johaugs hilsen rørte stafettjentene

Vant plassen

For første gang fikk hun en VM-tittel på den «ordentlige» stafetten.

– Ja, dette betø mye for meg, sa hun i kaoset i målpaddocken i går.

Det var seieren på sprinten og lagsprinten som feide henne inn på laget. Men det var ingen selvfølge. For det var bare Marit Bjørgen som var sikker på dette laget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Seier nummer 100

Norge vant med over ett minutt. Verdenscupens to beste løpere i fjor, Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg, var ikke med.

– Du får lyst til å legge skiene på hylla, sa Østberg om vrakingen fra laget.

Det sier sitt om posisjonen til norsk kvinnelangrenn på en dag der Norge klokket inn VM-gull nummer 100.

Maiken Caspersen Falla takket for tilliten ved å vinne åpningsetappen, slik hun har vunnet alle etapper og heat hun har gått i dette VM til nå.

Og etappen inkluderte blant andre Justyna Kowalczyk.

OL-mester i skyggen

Falla har vært i verdenstoppen i «sin idrett» lenge». Hun ble OL-mester i sprint uten å få plass på stafettlaget. Det var de andre jentene som ble hyllet.

Medieomtalen har tidsvis vært større i Sverige enn i Norge på grunn av duellene med Stina Nilsson, Sveriges nye yndling som spurtet inn sølvet til Sverige i går.

Derfor var det et veiskille for Maiken å stå på seierspallen i Lahti sentrum i går kveld sammen med de store navnene.

Matchvinner Astrid

Men stafettens matchvinner ble altså Astrid Uhrenholdt Jacobsen som splintret feltet på sin tredjeetappe der finske Laura Mononen opplevde fortvilelsen da hun ikke klarte å henge på. Hun følte seg som hjemnasjonens syndebukk.

Astrid, som for tre uker siden ikke visset om hun fikk gå en eneste distanse i VM, står nå med gull og bronse.

Og Marit Bjørgen? Fikk sjarmøretappen uten å slite seg ut. Den perfekte oppladningen til morgendagens tremil der hun kan gjøre «clean sheet» for de norske skijentene.

Det har ingen nasjon klart siden Jelena Välbe og Russland gjorde det i Trondheim i 1997.

Mer fra Dagsavisen