Fotball

Én milliard for å glane

FOTBALL: Fotballspeiding er blitt den nye milliardindustrien i Premier League. I fjor betalte klubbene for første gang over én milliard kroner til sine speidere.

Premier League-klubbenes kostnader for å få sine håndplukkede speidere til å glane mest mulig på flest mulig kamper på kortest mulig tid, har skutt fart de siste årene. Fjoråret ble i så måte den dyreste enkeltkostnaden for alle lagene i Premier League om vi ser bort fra de rene spillerkjøpene.

Ifølge BBC har kostnadene fortsatt å stige i inneværende sesong, muligens fordi klubbene betaler godt for å kapre speiderne med best teft, de som har blikk for de små detaljene og spektakulære finessene samtidig som de klarer å skille den lille geniale klinten fra den store fotballhopen av dyktige, lovende talenter.

Ofte samme person

En fotballspeider og en fotball­agent er ofte en og samme person. I øyeblikket er det 526 av disse dobbeltgjengerne som finkjemmer de britiske øyene på jakt etter morgendagens superstjerner.

Bare fotballgale Italia går utenpå den britiske iveren med å ha plassert egne «utkikksposter» på tribunene nedover i divisjonene og nedover i de yngre årsklassene. Ingen andre av de 149 medlemslandene i FIFA kan måle seg med italienernes 1.059 registrerte speidere/agenter.

Chelsea bruker mest

Det er kanskje ikke overraskende at det er topplagene i Premier League som bruker mest penger på å saumfare øyriket på jakt etter nye talenter:

I fjor betalte Chelsea 137 millioner kroner til sine speidere, Manchester City 112 millioner og Tottenham 98 millioner kroner.

Tottenhams utgifter knytter seg for øvrig til både speiding og agentvirksomhet:

Da klubben gikk i forhandlinger med Real Madrid om å selge sin juvel Gareth Bale, ønsket «Spurs» som en del av avtalen å få tre navngitte spillere som en slags bonusordning.

I ettertid har det vist seg at Tottenham i lang tid hadde speidet på Roberto Soldado, Christian Eriksen og Erik Lamela, som alle gikk til Tottenham som en del av Bale-avtalen.

Ferguson beskjeden

Manchester United under både Alex Ferguson og David Moyes var til sammenligning mer beskjedne, og kostnadsførte 43 millioner kroner til sine «tribuneslitere». Ifølge BBC var jakten på Evertons Marouane Fellaini den dyreste.

Av lagene som spilte i Premier League forrige sesong, var det Swansea og Crystal Palace som brukte desidert minst, henholdsvis 15 og 8,5 millioner kroner, viser en oversikt fra BBC.

Ukjent antall

Hvem som er såkalte speidere og agenter eller begge deler i en og samme person, er det i dag ingen som har oversikt over. Fram til 2001 hadde FIFA en egen lisensordning. I årene siden har det vært de nasjonale fotballforbundene som har ansvaret for at lisensordningen skal fungere.

Men legger man FIFA-tallene til grunn er det i alle fall 6.846 personer som har fått lisens av verdens største idrettsforbund. Tunge fotballnasjoner som Italia (1.059), Tyskland (470), England (454), Brasil (253), Frankrike (232), Argentina (218) og Nederland (140) er der fotballspeiderne og agentene oftest dukker opp.

Noen vi aldri ser

Speidere og/eller agenter i 16 land hører vi sjelden eller aldri noe til. Dette er nasjoner som i alle fall på papiret har en person som jobber med speiding eller agentvirksomhet i verdens mest utbredte idrett.

Også verdens mest lukkede land, Nord-Korea, har en speidende agent. Han heter Thae Wam Nam og holder til i hovedstaden Pyongyang.

Det litt pussige med ham er ikke at han holder til i Nord-Korea, men at navnet er veldig likt restaurantkjeden Thae Wam Nam som er etablert i Vesten.

tor-erik.roeberg-larsen@dagsavisen.no

Speidere

Dette brukte noen av Premier League-klubbene på speidere/agenter i fjor:

Chelsea: 137 millioner.

Manchester City: 111 millioner.

Tottenham: 98 millioner.

Liverpool: 94 millioner.

Newcastle: 73 millioner.

Arsenal: 54,8 millioner.

Sunderland: 46,4 milliioner.

Manchester United: 43 millioner.

Fulham: 37,9 millioner.

Aston Villa: 33,5 millioner.

Everton: 32,2 millioner.

Cardiff City: 22,2 millioner.

Hull City: 18,2 millioner.

ikke

Mer fra Dagsavisen