Sport

EM-sensasjonen vil gjøre bryting til publikumssport

Felix Baldauf vil gjøre bryting til publikumssport. Hans ferske EM-gull kan hjelpe.

Bilde 1 av 3

Felix Baldauf sikret Norges første EM-gull i gresk-romersk bryting for menn siden 1992 med lørdagens finaleseier i 98-kilosklassen. På veien til EM-finalen i Novi Sad i Serbia danket han ut OL-mesteren.

Alltid vært offensiv

22-åringen, som er oppvokst med bryting i klubben Braatt i Kristiansund, hadde lenge dobbelt statsborgerskap, men har nå kun norsk pass.

Han er en aktiv blogger der han blant annet presenterer seg som «fremtidig olympisk mester».

Og det holder han fast ved.

Det kan gjerne skje i Tokyo i 2020. Han var én kamp unna å kvalifisere seg til fjorårets OL i Rio de Janeiro.

Gjennombrudd

22-åringen, som er født i tyske Köthen, slo hviterussiske Aleksander Hrabovik med sifrene 2-1 i finalen. Han tok ledelsen med 1-0 i første periode, mens det ble ett poeng på hver i den andre og siste perioden.

– Jeg skjønner ikke helt hva jeg har gjort. Folk er helt ville rundt meg her, sa svært glad Baldauf til VG rett etter finalen.

Det var Norges første EM-gull i gresk-romersk stil siden Lars Rønningen vant i 48-kilosklassen for 25 år siden.

Kjemper for bryting

Det er i Kristiansund Baldauf har bygget seg opp som bryter, men han har også bodd lange perioder i Oslo for å bygge seg opp i systemet til Olympiatoppen.

Han har også konkurrert i proffligaen i Bundesliga for å få bedre kamptrening.

Han lever og ånder for brytesporten.

– Jeg var i Oslo Spektrum og så boksekampen til Cecilia Brækhus. En fantastisk opplevelse. Drømmen er å få brytingen til det nivået. Men det er langt dit, skriver han på sin egen blogg.

Første mester

Baldauf ble i 2014 første nordmann som tok gull i junior-EM i bryting. Da skjønte man at et helt spesielt talent var på vei opp.

Nå er det høyeste prioritet å skape en profesjonell ramme rundt satsingen fram mot OL i 2020. Med fredagens EM-gull til Grace Bullen fra Fredrikstad i kvinnenes 58-kilos-klasse har norsk brytesport oppplevd en fantastisk helg. Bullen slo både regjerende europa- og verdensmester på sin vei til gullet. Det var Bullens tredje EM-medalje på seniornivå.

Fra før har OLs bronsevinner Stig-André Berge som kjent bestemt seg for å satse mot neste OL.

Mer fra Dagsavisen