Sport

– Du sitter der og føler at du har gjort et drap

Martin Johnsrud Sundby mener Therese Johaug må være uhyre mentalt forberedt når saken hennes fortsetter i Lausanne.

Bilde 1 av 2

HOLMENKOLLEN: Johaug-saken teppelegger alt langrennsløperne gjør denne sesongen, og kanskje langt inn i neste vinter også.

Vinner verdenscupen

I går kunne Martin Johnsrud Sundby hygget seg med at han er nærmest sikret sammenlagtseieren i verdenscupen hvis han fullfører. Men ingen feiring på gang. Han vant ikke VM-gull i Lahti.

Sesongens siste duell mot Sergej Ustjugov kommer på dagens femmil i Kollen. Så trekker russeren seg tilbake og dropper finalen i Canada neste helg der vinnerne skal kåres.

Les også: OL i fare for Johaug etter at FIS anker

Iskaldt møte

Men hovedtema i langrenn er fortsatt Johaug-saken. Martin Johnsrud Sundby vet hva hun går til ettersom han er en av få nordmenn som har måttet møte for CAS (idrettens voldgiftsdomstol i Lausanne). Det var i forbindelse med astmasaken i fjor.

– Jeg var ikke forberedt på den måten å bli behandlet på. Du sitter der og føler at du har gjort et drap. Det er holdningen og følelsen du fikk i det rommet. Ut fra de forholdene som lå til rette i min sak, var det en utrolig følelse å få. Det er litt av det som møter Therese. Jeg hadde det vondt i de dagene jeg var der, fortalte Johnsrud Sundby da han møtte mediene før gårsdagens treningstur i Kollen.

Han poengterer samtidig at CAS også er en mulighet for Johaug.

– Det skal være en uavhengig arena som skal ta stilling til saken hennes på nytt. Hvis rettferdigheten noen gang skal få seire, får vi håpe det faktisk kan gå i hennes favør. Men hun bør ha de aller, aller dyktigste folkene i ryggen, mener Sundby.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Også Bjørgen

Han snakker jevnlig med Johaug, uavhengig av saken.

– Vi er gode venner og har en god relasjon. Nå har vi også muligheten til å dele en del erfaringer som er nyttig for henne. Jeg stiller selvsagt opp, sier han.

Noen timer senere møtte Marit Bjørgen mediene og måtte svare på neste fase i Johaug-saken. Og om OL. Og om sin egen styrke. Og om Nicklas Bendtner til Rosenborg (!)

- Vi kan ikke forestille oss hvordan Therese har det. Jeg vil trene med henne i Oslo fra våren av igjen. Jeg vil ikke spekulere i hva endelig dom kan bli og hva den eventuelt vil ha å si for hennes videre karriere, sier Marit Bjørgen, som går for å vinne tremila i Kolen for sjette gang. Hun er allerede mestvinnende av begge kjønn.

Les også: Ingen omkamp for Johnsrud Sundby

Mer fra Dagsavisen