Sport

Dramatisk VM-åpning for Carlsen i lynsjakk

Magnus Carlsen ble først dømt til tap mot Jernesto Inarkijev i lynsjakk-VM, men får trolig partiseieren ettersom det ble bestemt at han ikke gjorde noe galt.

Av Jørn Henriksen Skjærpe

Den merkelige episoden fant sted i åpningspartiet i lynsjakk-VM i Saudi-Arabia. Carlsens motstander overså at han var plassert i sjakk og gjorde slik sett et «ulovlig» trekk da han samtidig forsøkte å sette nordmannen i sjakk.

Carlsen fulgte opp med å flytte sin kongebrikke framfor å innkreve seieren. Det oppfattet brettdommeren som et regelbrudd, og dermed tilkjente han Inarkijev seieren.

Helomvending

Carlsen-leiren protesterte umiddelbart, og den norske sjakkstjernen ble hørt. Turneringens hoveddommer Takis Nikolopoulos forklarte situasjonen på følgende måte overfor NRK:

– Svart spiller (Inarkijev) gjorde et ulovlig trekk, men Magnus krevde ikke seier, han flyttet kongen. Dommeren mente at Magnus hadde gjort noe ulovlig. Det hadde han ikke.

– I dette tilfellet må vi fortsette kampen der den stoppet før svart spillers ulovlige trekk, la Nikolopoulos til.

Tap i annen runde

Etter avgjørelsen nektet Inarkijev å spille partiet ferdig, og han valgte å legge inn en formell protest. Den kan ikke behandles før annet parti i lynsjakk-VM er i gang, og enn så lenge blir Carlsen stående med seier i partiet. Nordmannen hadde også en overlegen stilling på brettet før partiet ble avbrutt.

I annen runde ble det tap for Carlsen med svarte brikker mot russeren Sanan Sjugirov. Carlsen havnet i klisteret og måtte gi seg etter 54 trekk.

Totalt skal det spilles elleve partier på lynsjakk-VMs første dag.

Riyadh arrangerer både hurtig- og lynsjakk-VM. I hurtigsjakken endte Carlsen på åttendeplass etter å ha kjempet om VM-tittelen helt til siste parti. (NTB)

Mer fra Dagsavisen