Sport

Dopingsnakk helt til start

I dag møter langrennstoppene FIS-presidenten for å snakke om doping. Men vil det hjelpe?

Bilde 1 av 4

LAHTI (Dagsavisen); Gianfranco Kasper har vært leder av det internasjonale (FIS) lenge. Også sist VM var i Lahti i 2001 og tidenes største dopingskandale i langrenn ble avslørt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Er sporten renere i dag?

Bedre informasjon

De internasjonale langrennstoppene er ikke sikre. Anført av talskvinne Kikkan Randall har de aktive bedt om et møte med FIS-toppene dagen før VM åpner. Med seg har de et skriv signert over 100 løpere.

– Vi ønsker bedre dialog og mer presis informasjon om det som skjer. Eksempelet er saken til Martin Johnsrud Sundby, som viste seg å være en sak i gråsonen. Han fikk sin lille straff, men vi utøvere fikk ikke vite noenting. Da ble det bare mange spørsmål og spekulasjoner i stedet, sier Kikkan Randall til Dagsavisen.

En ren idrett

Selv står hun på startstrek på sprinten torsdag med ambisjoner om medalje. Og med en naiv tro på at alle rundt henne er rene.

Tirsdag skinte sola over Lahti og VM-arenaen så ut som et glansbilde fra den gang vinter var vinter. Og idretten var ren. Men sitasjonen kan snu seg like fort som været i Finlands åttende største by.

Er Russland her?

De norske dopingsakene er fortsatt tema i Finland fordi man har en grunnleggende mistanke om at Norge har nødvendige kontakter som gjør at man slipper unna. Men når fakta er blitt kjent i sakene til både Johnsrud Sundby og Therese Johaug, har i hvert fall de aktive blitt beroliget.

En mye større utfordring er hva som skjer med det russiske laget. Dagen før VM-åpningen er Russland beredt til å fly inn seks av sine suspenderte utøvere, hvis de får klarsignal i siste liten. Det fikk de ikke. Og er altså utestengt fra VM uten formelle dopingdommer mot seg.

Rettferdighet

– Vi konsentrerer oss om å forberede det sportslige. Så får vi se hvem som kommer til start, sier Norges landslagstrener for menn, Tor Arne Hetland.

Han var selv en del av troppen i 2001 og fikk merke hvordan dopingskandalen overtok hele mesterskapet. Nå er Russland i fokus. Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin får ikke starte.

Ingen av russerne er tatt i dopingkontroller. Da må det et annet juridisk grunnlag til for å utestenge dem.

- Jeg kjenner ikke saken godt nok til å vite hva som er riktig, sa Petter Northug på onsdagens pressekonferanse i deltagerlandsbyen. Og la til at han stoler på det grunnarbeidet det internasjonale skiforbundet (FIS) gjør.

Marit Bjørgen ville heller ikke mene for mye om det. Hun var debutant under VM i 2001 da den finske dopingskandalen sprakk.

- Jeg husker jeg var på dopingkontroll samtidig med Virpi Kuiunen (som ble tatt). Et spesielt minne, sa Bjørgen på onsdagens pressemøte. I Lahti-VM i 2001 ble hennes beste plassering nummer 19.

– Vi ønsker rettferdighet, sier Kikkan Randall. Med på dagens møte får hun to norske løpere, Didrik Tønseth og en av kvinneløperne.

Vidar Løfshus uttalelser om norske dopingsaker, medieskyld og svensk ishockey ville de norske heller ikke uttale seg mye om.

- Det får stå for hans regning, jeg kjenner ikke saken i detalj. Så får vi se om jeg skyter fra hofta senere, sa Petter Northug.

Mer fra Dagsavisen