Sport

Doperen som slo Bolt: Publikum har alltid rett

Londons publikum pep ut vinneren og hyllet taperen. Det sies at publikum og kunden alltid har rett. Slik ble Justin Gatlin VM-vinneren ingen ville ha.

Bilde 1 av 3

KOMMENTAR

Justin Gatlin er pr august 2017 verdens raskeste menneske. Han vant VM-finalen på 100 meter i London og knuste Usain Bolt i sistnevntes siste individuelle VM-finale. Publikum på Londons VM-stadion svarte med å pipe ut Justin Gatlin, slik de også gjorde hver gang han ble presentert på veien til denne historiske finalen. For i publikums øyne er han en juksemaker. Punktum.

Hadde de rett til det? Selvfølgelig. Samtidig som det kan virke hyklersk ettersom flere i feltet har sin tvilsomme fortid. Og vi kan i bunn og grunn ikke være sikre på noen av dem. Løpet var moderne idrettshistorie i sportens største enkeltøvelse: Hundre meter rett fram. Tidenes beste løper skulle takkes av etter et eventyr av en karriere. Så blir han slått av en som har dopet seg på anabole steroider, en metode som mange mener han kan dra fordel av ennå. Og som 35-åring ble han VM-historiens eldste gullvinner på distansen.

Justin Gatlin har vært utestengt for doping to ganger, han ble tatt igjen etter å ha sonet den første og fikk fire års utestengelse andre gang, fra 2006 til 2010. Det er friidrettens strengeste straff med hensyn til doping. Første gang ble han tatt for bruk av amfetamin som juniorløper, og forklarte det med medisinbruk for en lidelse han hadde hatt siden han var barn. Og ble trodd. Men bruken av anabole steroider var det ingen tvil om. Og hans comeback har vært omstridt siden han var tilbake på arenaen i 2011.

Det juridiske prinsippet om sonet straff er ikke alltid like enkelt å overføre til idretten. Det er ikke sivilrettslig kriminelt å dope seg. Men det er idrettsetisk kriminelt. Derfor jobber mange for livstidsutestengelse fra idretten i de alvorligste dopingsakene. Men idrettsverden er ikke blitt enig om det. Det burde den bli.

Da hadde vi sluppet øyeblikket vi fikk i London der den gråtende vinneren ble pepet ut mens bronsevinneren ble hyllet av 60.000 på tribunene. Samtidig ble det et øyeblikk av idrettshistorie. Et bilde på toppidrettens utvikling og hvilke utfordringer den har. Som at en hel stadion ikke godtar at den som kommer først i mål er den fortjente vinneren av løpet.

Usain Bolt omfavnet Justin Gatlin og gratulerte ham med gullet. Det var hans valg. Det er systemet som har tillatt Gatlin å komme til start. Buingen var publikums spontane reaksjon mot systemet. Sport er følelser og publikum skal være likestilt til å vise dem. De vil ikke se juksere. Men i dagens moderne toppidrett ser de det dessverre hele tiden.

PS. Pipingen fortsatte under seiersseremonien søndag kveld. IAAF-sjef Sebastian Coe delte ut gullmedaljen til utøveren han egentlig ikke ville skulle få delta i VM.

FAKTA

Menn, 100 m (vind -0,8 m/s):

Gull: Justin Gatlin, USA 9,92,

sølv: Christian Coleman, USA 9,94.

bronse: Usain Bolt, Jamaica 9,95,

4) Yohan Blake, Jamaica 9,99, 5) Akani Simbine, Sør-Afrika 10,01, 6) Jimmy Vicaut, Frankrike 10,08, 7) Reece Prescod, Storbritannia 10,17, 8) Su Bingtian, Kina 10,27.

Mer fra Dagsavisen