Sport

Dette er smertegrensen

Om en drøy uke skal saken mot Therese Johaug avsluttes. Hva forventer hun?

SOGNEFJELLET: Hvorvidt Therese Johaug står på startstreken i OL neste vinter er utenfor hennes makt. Nå ser hun fram til å bli ferdig med høringen i Idrettens voldgiftsrett.

Fokus på trening

Den siste uken har hun holdt tankene unna Lausanne gjennom timelange treningsøkter på Sognefjellet. I tospann med broren Karstein legger hun grunnlaget for det hun håper blir OL-suksess i Sør-Korea om snaut ni måneder.

Må repetere

For siste gang må hun forklare seg i detalj om bakgrunnen for at hun 16. september i fjor avla en positiv dopingprøve for det forbudte stoffet clostebol.

– Jeg må gå gjennom det som skjedde, én gang til oppe i hodet. Repetere det. Det er lenge siden dette skjedde, men jeg må bare hente det opp igjen, sier Johaug til NTB.

Sterke følelser

Enn så lenge har hun ikke mistet nattesøvnen av tanken på høringen som venter 6. juni.

– Foreløpig klarer jeg å skyve det unna. Jeg har veldig flinke folk rundt meg som hjelper meg med det, sier hun.

Allmennheten ble gjort kjent med 28-åringens dopingprøve på en pressekonferanse 13. oktober. Da tok følelsene overhånd for langrennsesset, som gråt og tørket tårer mens hun bedyret sin uskyld.

Ser helheten

Når hun møter i CAS tror hun at hun skal ha bedre kontroll på det emosjonelle.

– Jeg har vært gjennom veldig mye siden denne saken startet, og nå har jeg har fått det mer på avstand og ser mer helheten i det. Det verste er unnagjort. Men man vet aldri hvordan man reagerer, sier en åpenhjertig Johaug.

CAS-ekspert

Hun har hyret inn stjerneadvokaten Mike Morgan, som er spesialist på idrettstvister.

– At han har vært i CAS før og vet hvilke rutiner som finnes og hva vi går til, og kan berolige meg med det. Det gjør meg rolig også, sier Johaug.

15 måneder

Med dagens utestengelse på 13 måneder rekker hun OL. Om Det internasjonale skiforbundet (FIS) når fram med anken i CAS, kan Pyeongchang-drømmen være over.

– Hva er smertegrensen?

– Det er egentlig 15 måneder. Får jeg inntil 15 måneder, så rekker jeg OL. Får jeg mer, så gjør jeg ikke det, vurderer hun.

Enn så lenge vil hun ikke tenke på hva hun gjør om OL ryker.

– Det får vi ta en status på den dagen jeg får dommen fra CAS, sier hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen