Sport

– Dette er en rar lørdag

I kveld er han ferdig som hele verdens Norway Cup-general. 69-åringens neste karrieremål er byrådspost i Oslo. Lyset slukkes ikke med det første.

– Ordet vemodig er ikke dekkende for det jeg føler nå. Jeg er spurt mange ganger om å sette ord på følelsene rundt dette, men finner ikke et mer dekkende ord enn veldig rart. Mentalt er jeg godt forberedt, men jeg er jo et følelsesmenneske, så jeg vet ikke helt hva som skjer med meg når jeg sykler over Ekebergsletta og hjem i kveld, sier Frode Kyvåg til Dagsavisen.

Sannheten om avgangen

Det er skrevet og sagt mye om hans avgang. At Kyvåg føler seg forbigått i systemet, at han raser mot sin egen klubb Bækkelaget, og veldig mye annet. Selv sier han at dette er sannheten:

– For tre år siden ble det klart at jeg skal slutte nå i 2015. Bækkelagets Sportsklub og Frode Kyvåg har vært enige om det hele veien. Det er vel mer riktig å si at jeg slutter mot de ansattes og sponsorenes ønsker. Og det har jeg sagt.

– Så du har aldri sagt at du har fått sparken, ikke er ønsket, føler deg forbigått og de tingene?

– Jeg har sagt at jeg føler meg forbigått i prosessen rundt å finne min arvtaker. Jeg skulle gjerne vært med på å finne den nye generalsekretæren. Jeg mener jeg har noe innsikt i akkurat det temaet.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Avholdsmann

Kyvåg fyller 70 år i september. Han holder seg slank, det er få rynker eller alderdomstegn å se i ansiktet hans. Det har enkle og greie forklaringer, sier han.

– Jeg har ikke drukket alkohol på 20 år. Etter to pils ble jeg kvalm, for å si det på den måten. Så jeg slutta like godt. Da tvillingene mine ble født for 14 år siden, sluttet jeg å røyke også. Jeg spiser ganske sunt, sover nok timer, og jeg sykler langt, rundt 500 mil i året. Og så har jeg et fantastisk ekteskap med Monica.

LES OGSÅ: Støtter Kyvåg

Byrådsposten

Det var skøytesporten som sto ham nærmest i ungdommen, men en skade i akilleshælen satte en stopper for videre skøytekarriere.

– Jeg slo Fred Anton Maier i samløp på 500 meter. Så behøver du ikke skrive at han da hadde både ett og to reale feilskjær. Jeg har en personlig rekord på 43,7 på 500 meter, satt i Bagn i Valdres i 1962.

– Det sies at du sikter høyt mot politiske verv i lokalpolitikken?

– Som Norway Cup-sjef har jeg tonet ned mitt politiske engasjement. Men alle har visst at jeg er sosialdemokrat. Så sa Arbeiderpartiet at jeg like godt kunne melde meg inn der, og nå er jeg kandidat til bystyret. Hvis Raymond Johansen og Ap vinner kommunevalget, så kan jeg kanskje bli en i gjengen.

– Alder er bare et tall ... ?

– Ja, vi har nettopp snakket om helsa mi. Den holder. Og hvis noen mener at det oppe i topplokket mitt holder, så er jeg klar.

LES OGSÅ: Kjendistung Ap-liste før Oslo-valget

Hvite tresko

– Men da må du skifte ut de hvite treskoene, som vi har sett deg med i disse 39 årene?

– He, he, nei, de er på, med unntak av når jeg skal gifte meg, eller skal til Kongen, smiler Kyvåg, som giftet seg i 1995, og fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 2005.

Det er visst heller ikke riktig at vi alltid har sett ham med hvite tresko. Det er kun snakk om siden 1983, må vite.

– Jeg var klar til å legges under kniven for en ryggoperasjon. Jeg kviet meg, og som en siste utvei forslo en lege at jeg skulle forsøke de hvite, såkalte medisinske tresko. Jeg slapp operasjon, og jeg har gått fri for mye av de gamle ryggsmertene, sier Kyvåg.

Unge hjelper eldre

I dag er han på 17. plass som kandidat til bystyret. Kyvåg kan få svært mange personlige stemmer ved kommunevalget.

– Jeg ønsker idretten bort fra Byrådsavdeling for miljø og samferdsel. Kommer jeg med i styre og stell, er det noen klare emner jeg brenner for, selvsagt. Frivillighet og anlegg er to ting. Jeg vil se ungdommen i idrettslagene handle for de eldre, hjelpe dem med andre gjøremål. Jeg blir både kvalm og lei meg når jeg hører at private tar 400 kroner i timen for å gå tur med eldre, så de får litt mosjon og frisk luft. Det har vært pratet om eldreomsorg i mange år nå, men lite skjer.

Høydepunktene

Kyvåg begynte som frivillig da Norway Cup startet i 1972. Mannen bak ideen til hele turneringen heter Fred Johnny Osther. 1. januar 1976 startet Frode Kyvåg det som trygt kan kalles et 39 år langt eventyr som sjef i Norway Cup.

Det har vært mange celebriteter innom Ekeberg gjennom alle disse årene. Han ønsker helst ikke å trekke fram enkeltpersoner, det har vært så mange som har betydd så mye. Men, ok:

Pelé og Omdal

– Pelé og Per Ravn Omdahl. Kompisene mine hadde gitt bort motorsyklene sine bare for å hilse på Pelé. Jeg fikk tre dager med ham. En fantastisk person. Så har du Per Ravn Omdahl. At den tidligere fotballpresidenten har vært så opptatt av Norway Cup, har betydd så mye.

Kyvåg har også store vansker med å trekke fram noen av de tusener av lagene som har deltatt i verdens største fotballturnering.

De frivillige

– Men, ok. Brasilianske Pequeninos. Jeg møtte gatebarna i São Paulo i 1978. Siden har klubben deltatt i Norway Cup. Helt fantastisk opplevelse. Så har vi kenyanske Mathare United. Veldig mye kan sies om dem, jeg sier bare at jeg er veldig glad i dem.

Men aller øverst av alt det han har opplevd i Norway Cup, setter han alle de frivillige han har jobbet sammen med.

– Uten dem hadde dette aldri verden gått. Det er de som er de egentlige heltene. Jeg er også glad for den jobben vi har gjort mot rasisme,

I kveld er Frode Kyvågs jobb som generalsekretær i Norway Cup over. På vei hjem til huset på Nordstrand vil han sykle over Ekebergsletta. Neste gang vi treffer ham, skal vi huske å spørre om han snudde seg da sletta var tilbakelagt.

Mer fra Dagsavisen