Sport

Derfor vrakes Ødegaard

Martin Ødegaard har neppe vært bedre, men er ikke i en landslagstropp på 23 mann.

Bilde 1 av 3

Og det har sine forklaringer, skal vi tro landslagssjef Lars Lagerbäck, som måtte svare på en rekke spørsmål om uttaket i går.

Og altså mest om han som ikke kom med.

Kan bli bedre i alt

– Jeg synes norsk fotballdebatt handler for mye om enkeltspillere. Jeg vil se helheten. Selvsagt er Martin Ødegaard veldig nær en landslagsplass, men jeg vil i stedet se ham få to 90-minutters-matcher for U-landslaget, svarte Lars Lagerbäck på Ullevaal i går.

Der handlet det om uttaket til de to siste VM-kvalifiseringskampene mot San Marino (borte) og Nord-Irland (på Ullevaal) i neste uke.

– Hva må han bli bedre på?

– Vi har et svensk ord som heter «verkningsgrad». Det handler vel om en slags effektivitet. Teknisk kan han knapt bli bedre, men det meste annet kan han forbedre seg på, sier svensken, som informerte at han har sett alle Heerenveens kamper i høst. Så han har god oversikt over Ødegaards utvikling.

Faglig uenighet

Fotballfaglig er det uenighet om uttaket.

NRK-ekspert Tom Nordlie er en av dem.

– Ja. Martin har sikkert forbedringspotensiale, men det har jaggu resten av spillerne i denne troppen også, sa han på Ullevaal i går.

Han forventet at Martin Ødegaard ble tatt ut i Mats Møller Dæhlis skadefravær.

Men der plukket Lagerbäck ut i stedet Pål Andre Helland. Rosenborgs flankespiller er endelig tilbake etter skade og Lagerbäck ønsker å dra nytte av Hellands dødballfot.

0-6 evaluering

18 av de 23 spillerne som var i troppen da Norge ble ydmyket og tapte 0-6 for Tyskland, er med i troppen. Tre av spillerne er uaktuelle på grunn av skade, så bare Anders Trondsen og Bjørn Maars Johnsen er vraket.

De erstattes av Markus Henriksen og Alexander Søderlund. Nye i troppen er også Ørjan Nyland (for André Hansen), Tore Reginiussen (for Haitam Aleesami) og Pål André Helland (for Mats Møller Dæhli).

Siste kamper

De to VM-kampene fullfører kvalifiseringen til VM i Russland neste år. Norge er ute av den kampen, men Nord-Irland har fortsatt sjansen.

Etter dette begynner oppbyggingen til kvalifiseringen mot EM i 2020. Lagerbäck ønsker seg en lang samling i januar allerede.

EM i 2020 er spredt over hele Europa med finalespill på Wembley i London.

Mer fra Dagsavisen