Sport

Dagens landslagstrener i den siste duellen mot Myllylä

Finland var i ekstase for stafettgull på hjemmebane. Så raknet alt.

Bilde 1 av 4

LAHTI (Dagsavisen): Se nøye på bildet. Mika Myllylä feires på gullstol etter at han har nedkjempet Norge på VM-stafetten. Den norske løperen til venstre er vår ankermann, Tor Arne Hetland.

I dag er han norsk landslagstrener for gutta. I går kveld kom han og laget til Lahti.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

16 år siden

Onsdag er det 16 år siden den historiske stafetten i Lahti. I dagene som fulgte ble tidenes største dopingskandale i langrenn avslørt bit for bit. Tre av de fire løperne på Finlands lag var dopet.

Mika Myllylä gikk fra å være Finlands største skihelt, til å bli helt utstøtt. Han ble funnet død i sitt hjem ti år senere, ødelagt av alkoholmisbruk.

– Et veldig spesielt minne, sier Tor Arne Hetland til Dagsavisen i dag.

Husker etappen

Den ellers svært blide og omgjengelige karen blir nesten dyster i blikket når han tenker tilbake på det som skjedde.

– Etter stafetten ble vel hele det finske laget kjørt til dopingtest. Og resten kjenner vi, sier Hetland.

I dag er han mest opptatt av å se framover og gleder seg over at Finland har ryddet opp og kommet tilbake med en helt ny standard. Livo Niskanen og Matti Heikkinen markerte seg i Otepää i helgen.

Hemmelig avtale

Janne Immonen, Harri Kirvesniemi og Sami Repo la grunnlaget på de tre første etappene før Myllylä nedkjempet Hetland på den siste etappen.

– Jeg husker det var iskaldt. Jeg sto på start og lurte på om jeg skulle legge meg i rygg på Myllylä og prøve å henge med så lenge som mulig. I kampens hete gikk jeg ut først og gikk foran i en drøy kilometer. Så bare måkte Mika til og forsvant i den første lange motbakken. Men det ble dessverre ikke noe spurtoppgjør, forteller Hetland.

Finnene ble hyllet på et stappfullt torg i Lahti sentrum om kvelden. Men alt var basert på juks.

Legekofferten

Tolv dager før: Landslagssjef Kari-Pekka Kyrö glemmer igjen en legekoffert på en bensinstasjon utenfor Helsingfors. Den inneholder dopingpreparater, sprøyter og blodige bomullsdotter. Og den tilhører finnenes landslagslege Juha-Pekka Turpeinen. Vesken havner hos politiet og etterforskning starter.

Fem dager senere: Jari Isometsä tas for doping etter 15-kilometeren. Han har brukt hemohes, et stoff for å skjule bloddoping. Først mange år etterpå blir det avslørt at Isometsä hadde inngått en avtale med de andre landslagsløperne om at han skulle påta seg all skyld alene mot et vederlag på halvannen million kroner.

Men også dette rakner når tre av de fire stafettløperne blir tatt. Kun Sami Repo går fri.

Fire finske nasjonalhelter er tatt og Lahti-VM rystes. Så kommer også avsløringene av kvinneløperne Milla Jauho og Virpi Kuitunen.

Tildekkes

Når Finland har pressekonferanse tildekkes sponsorlogoene med svarte søppelsekker. Finsk langrenn ligger i ruiner.

Med på VM-laget i 2001 var den unge, lovende debutanten Aina-Kaisa Saarinen. Hun er med i 2017-troppen også.

– Skandalen rammet oss alle. Når vi var ute og jogget hørte vi tilropene: «Er dere dopet?», forteller hun i dag.

Frode Estil, Odd-Bjørn Hjelmeset, Thomas Alsgaard og Tor Arne Hetland vil aldri glemme stafetten for 16 år siden. Men der og da opplevdes det greit. Fortjent gull til Finland. Inntil vi fikk vite mer.

Fikk gullmedaljene

Det norske laget ble ikke oppgradert til gullvinnere under VM. Men senere fikk Norge utlevert gullmedaljene.

- Vi fikk dem av Pål Gunnar Mikkelplass på vei til Falun senere den vinteren. Akkurat på svenskegrensa stoppet han og tråkket et lite podium og overleverte gullmedaljene, forteller Hetland.

Fredag i neste uke er det ny VM-stafett i Lahti.

Nå er Tor Arne Hetland sjef for det norse laget. Han håper og tror på en ren stafett. Og med rettferdige vinnere.

DISSE BLE TATT

Løperne som ble dopingtatt under VM i 2001:

Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Mika Myllylä, Virpi Kuitunen og Milla Jauho. Alle fikk to års utestengelse for bruk av hemohes, et blodfortynnende stoff for å skjule bruk av EPO.

Landslagssjef Kari-Pekka Kyrö ble utestengt på livstid. Set samme ble kvinnetreneren og landslagslegen. Kyrö innrømmet senere systematisk bruk av EPO i finsk langrenn. Mika Myllylä døde i 2011.

Mer fra Dagsavisen