Sport

Da sekunder ble viktigere enn 100 år

(Lillestrøm - Sandefjord 2-1). 100 år utgjør en betydelig klubbhistorie. Søndag virket de 20 ekstra sekundene som dommeren la til ekstra til overtiden, som enda viktigere for jubilanten øst for hovedstanden.

Bilde 1 av 4

KOMMENTAR

ÅRÅSEN (Dagsavisen): Det var det selvfølgelig ikke. Lillestrøms fotballhistorie er en søyle. Det betø bare tre poeng i en serieåpning som i 86 minutter så ganske helsvart ut for Lillestrøm. Men det er en grunn til at denne klubben aldri rykker ned. At de har vært lengst i Eliteserien. At de aldri gir opp. 94.16 sto det på vår klokke da Lillestrøms debutant Aleksander Melgalvis fikk gleden av å score seiersmålet på selveste 100-årsdagen for stoltheten Lillestrøm Sportsklubb. Ballen gikk via en forsvarsspiller, men det spilte ingen rolle. Melgalvis løp antagelig fortere etter scoringen enn han hadde gjort i hele kampen. Slik er det når all energi bare spruter. Han rakk å sende ut en twittermelding før kampen at dette var den største dagen i hans fotballkarriere å få debutere for LSK. Det har tatt tid, skrev han. Debutdagen vil han aldri glemme. Uten hans skudd, ingen trepoenger.

Det var altså på dagen 100 år siden Lillestrøm ble stiftet. Og det var ti år siden sist Lillestrøm vant en seriåpning, kunne statistikk-entusiasten Arnfinn Fagerli begeistret fore oss med på pressetribunen. Foran oss regnet det i gul glede og av papirlapper som dekket hele Åråsen. Det voksende raseriet på hovedtribunen var byttet ut med pur glede. Sandefjord ble pepet ut fordi de drøyde tida. Og det var den detaljen som ga Lillestrøm de ekstra sekundene.

Så derfor kunne klubben gå rett fra enda et Åråsen-drama til den offisielle 100-årsfesten etterpå. Det er alltid dristig å planlegge jubileumsfest på kampdag. Lenge så det ut til å bli en middelmådig fest. Heldigvis hadde stedets befolkning gjort unna festlighetene dagen før. Nå var de kommet for å cruise inn den enkle seieren.

For dette var kampen til og med klubblegenden Tom Lund syntes han måtte se. Intet oppstyr om ham før kampen, han var knapt til stede på Åråsen i fjor. Foran kampen så vi LSK-supportere ta selfies foran Tom Lund-statuen utenfor. Det ble enda mer etterpå. Og kanskje Tom Lund kommer på flere kamper etter dette. I hvert fall hvis han tror på bedring. For som en annen innfødt, Tom Nordlie, sa på vei ned til Romerikes Blads jubileumssending: - De førdste 80 minuttene er det svakeste jeg kan huske av Lillestrøm.

For Sandefjord kom for å stjele poeng og ledet altså kampen til fire minutter gjensto. Lars Bohinens taktikk med tre mann bakerst, fungerte fordi Lillestrøm var overraskende tilbakeholdne. Flatene som åpnet seg ble ikke utnyttet. Kun en str sjanse ble skapt før Sandefjord-forsvaret ble presset til å sette ballen i egen stolpe i de hektiske sluttminuttene.

Vi orker ikke delta i ordspill-konkurransen. At Lillestrøms ferskeste spiller, tsjekkeren Michal Skoda, headet inn utligningen fire minutter før slutt. Skoda er blitt solide biler. De lages vel primært av Volkswagen. Men å få score etter å få komme inn som innbytter i debuten, gjør selvsagt noe med en. Skoda blir en tilvekst.

Og det trenger dette Lillestrøm-laget. Fysikken kom først i sluttinuttene da Frode Kippe ble kastet inn i duellene. Han satt på benken altfor lenge, men kom inn som svar da Lars Bohinen sendte evigunge Peter Kovacs i fotballkrigen. Og de to veteranene rakk å utkjempe imponerende mange dueller. Som altså gikk hårfint i Lillestrøms vei. De skulle tross alt feire. Mange var kledd i dress og slips. Ståle Solbakken hadde dressposen med seg. Å gå gjennom klubbhistorien tar tid. Denne søndagen hadde mange nok med de siste 20 sekundene.

KAMPFAKTA

Lillestrøm – Sandefjord 2-1 (0-1)

Åråsen stadion: 8503 tilskuere

Mål: 0-1 Flamur Kastrati (22), 1-1 Michal Skoda (87), 2-1 Joachim Solberg Olsen (selvmål 90).

Dommer: Martin Lundby, Bøverbru.

Gult kort: Abdoulaye Seck, Håvard Storbæk, Sandefjord.

Lagene:

Lillestrøm (4-4-2): Daniel Fernandes – Aleksander Melgalvis, Marius Amundsen, Simen Kind Mikalsen, Mats Haakenstad – Erling Knudtzon, Ifeanyi Matthew, Fredrik Krogstad (Frode Kippe fra 82.), Simen Rafn (Michal Skoda fra 67.) – Tomás Malec, Bajram Ajeti (Chigozie Udoji fra 46.).

Sandefjord (3-5-2): Ingvar Jónsson – Abdoulaye Seck, Christer Reppesgård Hansen, El-Hadji Gana Kane – Victor Demba Bindia, Håvard Storbæk, Enric Vallès, William Kurtovic (André Sødlund fra 68.), Joachim Solberg Olsen – Flamur Kastrati (Markus Naglestad fra 63.), Pau Morer (Péter Kovács fra 82.).

Mer fra Dagsavisen