Sport

Da Northug oppdaget sin egen arvtaker

Blir det første og siste gang vi får se gamle og nye Northug i samme VM-øvelse?

Bilde 1 av 3

LAHTI (Dagsavisen): Det kan hende. Mysteriet Petter Northug aner ingenting om framtiden. Mannen som har dominert samtlige ski-VM de siste ti årene, kommer nærmest krypende til start, kvalifisert kun som tittelforsvarer.

Egen ballast

Johannes Høsflot Klæbo kommer til start med seier i siste verdenscuprenn som ballast.

Men som Petter Northug uttalte da: - Man trenger ikke være i form for å vinne en sprint.

Men om dette blir hans siste VM?

– Nei, det håper jeg ikke svarer han på Dagsavisens spørsmål.

– Siden 2011 har jeg sett an sesong for sesong. Det vil jeg fortsette med. Jeg håper ikke dette er mitt siste mesterskap, men jeg var en kronidiot på trening i høst, sa han på gårsdagens fullsatte pressekonferanse i utøver-landsbyen utenfor Lahti.

Unike egenskaper

Da Johannes Høsflot Klæbo var ti år så han Northug nedkjempe alle i ski-VM i 2007. Det er hans første minne om skisport. Da begynte han å gå på ski hjemme på stuegulvet.

Nå er de i samme VM. Og Klæbo har ikke bare lært skiteknikk av Northug, han har også plukket litt replikkunst.

– Da jeg gikk siste sving i sprinten i Otepää (som han vant) begynte jeg å tenke på at jeg måtte snakke engelsk på pressekonferansen, sa han i går.

Det kan gjenta seg i dag. 20-åringen går rett inn i favorittsjiktet på sprint. Petter Northug er i en uvant rolle som utfordrer. Men Lahti-løypa favoriserer tunge utøvere.

– Jeg kan ligge 50-60 meter bak før den siste utforkjøringa. Noen ekstra kilo og gode ski fikser resten, fleipet han i går.

Var på skiskole

Men at guttungen han kom til trening sammen med i går, er blant favorittene, overrasker ham ikke.

– Jeg husker han dukket opp på en skiskole vi arrangerte. Han viste helt unike egenskaper i spurtteknikk og gåing i motbakker. Ikke ulikt meg sjøl den gang jeg var god, sa Petter Northug.

– Jeg tror Petter er ganske god fortsatt, men kansje ikke akkurat i dag, sier Klæbo.

Emil Iversen vant sprinten i prøve-VM i fjor. Også han har vekta med seg. Det har russeren Sergej Ustjugov også. Bare så det er nevnt.

PS. Sindre Bjørnestad Skar har vært på pallen i alle vinterens sprintrenn. Ingen snakker om ham. – Utmerket, sier han.

Mer fra Dagsavisen