Sport

Cupfinalen uten jålebukker

Finalens to trenere har det viktigste felles. Fotball er et folkelig spill.

Det ble altså Arne Erlandsen (Lillestrøm) mot Geir Bakke (Sarpsborg). De kommer til finalen med to av norsk fotballs beste kollektiver, det er derfor de er i finalen. Sjøl er de preget av at de er oppvokst på norske grusbaner på 60- og 70-tallet, i god tid før kunstgressbanene ble funnet opp. Der lærte de at det ikke er noen snarveier til suksess. Og at det er ingen grunn til å ta av om suksessen skulle komme.

Det er noe befriende over disse to figurene i norsk toppfotball. Hvis de konkurrerer om noe, er det kanskje om kunsten å være mest jordnær. Men de legger ingen gimmick i det heller. De er stort sett seg sjøl. Og derfor har de ganske lik tilnærming til cupfinalen også. Det handler om å ufarliggjøre situasjonen. Akkurat det er de gode på.

Det er ti års aldersforskjell på dem. Arne Erlandsen (eldst) har en betydelig bredere spillerkarriere enn Bakke, og den viktigste delen av den er knyttet til Lillestrøm. Det hevdes at han ble datidens dyreste norske spiller ved overgangen fra Frigg til Lillestrøm foran 1979-sesongen. Pris: 70.000 kroner.

Siden den gang er fotballen revolusjonert på godt og vondt. Da Geir Bakke inntok den større scenen som assistent til Tom Nordlie i Vålerenga i 1999, hadde mye skjedd. Investorene trakk i trådene. I VIF den gang het han Øystein Stray Spetalen. Og har siden trukket seg ut av både Vålerenga og fotballen. Tom Nordlie måtte gå da Kjetil Rekdal kom og Geir Bakke ble med videre som Rekdals assistent også. Det endte i nesten-katastrofe i 2003 og seriesølv- og gull i 2004 og 2005 på Valle.

Arne Erlandsen har vært trener i Göteborg og Østlandet rundt og ble hentet inn som LSKs redningsmann i fjor. Han lyktes. Geir Bakke gikk gradene som assistent i Stabæk og Molde før han tok hovedjobben i Moss og Kristiansund. Så ble han hentet til den ganske ferske konstruksjonen Sarpsborg 08 fordi han passet inn i deres profil: Hent gråstein, puss dem blanke og send dem på banen. Det ble cupfinale for to år siden og bronsemedalje i år. Det har vært et eventyr både for Bakke og klubben.

På grunn av serieoppsettet har ikke lagene møtt hverandre i høst. Det er i grunnen fint. Det skaper en åpnere finale. 16. mai-kampen på Åråsen vant Sarpsborg 2-1, mens i Sarpsborg 10. juli endte det 3–3 etter et lite kaos av en fotballkamp. Til finalen kommer de med lettelse og tro: Lillestrøm som berget plassen i nest siste serierunde og Sarpsborg som slet seg til medalje etter 2–2 kampen i Molde. Dette er helt åpent. Og mandag morgen er de i gang med 2018-sesongen, uansett utfall.

Mer fra Dagsavisen