Sport

Boasson Hagen gjorde slutt på seierstørken i Tour de France: – En fantastisk følelse

Ingen kunne gjøre noe med Edvald Boasson Hagen på den 19. etappen av Tour de France. Rudsbygdingen sikret den første norske etappetriumfen siden 2014.

– Endelig satt den. En fantastisk følelse. Denne gangen var heldigvis ikke fotofinish nødvendig, sa Boasson Hagen til TV 2 etter målgang.

– Jeg klarte å være med i bruddet, og det var bra samarbeid blant utbryterne hele veien. Så rykket jeg innenfor de to siste kilometerne. Jeg hadde studert løypa, så jeg visste akkurat hvor jeg skulle støte. Det var deilig at det gikk bra. Jeg er strålende fornøyd, og det kommer jo enda en mulighet i Paris (søndag), la han til.

Dimension Data-rytteren har vært nær seier flere ganger i årets Tour de France, men har vært små marginer unna hver gang – helt til fredagens kraftanstrengelse.

30-åringen vant den 220 kilometer lange 19.-etappen fra Embrun til Salon-de-Provence, den lengste etappen i årets utgave av treukersrittet. Forrige norske seier var det Alexander Kristoff som sto for i 2014. Boasson Hagens forrige etappetriumf kom tilbake i 2011. Han har nå tre totalt i det prestisjetunge rittet. Rudsbygdingen fikk spørsmål om han hadde noe å si til dem som har tvilt på ham etter seierstørken i touren siden 2011-sesongen.

I brudd

– Mange har vært negative, men jeg har alltid følt meg bra. Dette er gøy, sa han smilende.

Boasson Hagen stakk fra den ni mann store utbrytergruppen sin to kilometer før mål. Ingen maktet å hente nordmannen, som dermed kunne seile over mål i ensom majestet.

Det etablerte seg tidlig et brudd på 20 mann i starten av etappen. Blant utbryterne satt rudsbygdingen Boasson Hagen, men også sterke ryttere som Lilian Calmejane, Tony Gallopin, Bauke Mollema og Ben Swift. Boasson Hagen slo knockout på alle.

Med to mil igjen av etappen begynte flere av utbryterne å støte. Til slutt ble gruppen delt i to, og Boasson Hagen var i den ni mann store gruppen helt i front. Så stakk han til slutt solo, noe som altså lønte seg.

Boasson Hagen prøvde også å stikke alene med 4,2 kilometer igjen, men bruddrivalene hentet ham. Den andre gangen han forsøkte gikk det som det skulle.

– Jeg er så glad for Edvald og for laget. Han var så sterk. Fantastisk, sa teamsjef Douglas Ryder etter etappeslutt.

Tempo lørdag

Sky-laget lot bruddet få stor avstand raskt, noe som ga en klar indikasjon på at bruddet kom til å få gå helt inn. Det ble også utfallet.

– Jaaaada! Edvald! Endelig! Jeg gråter. Du er en helt. Jeg er så glad på dine og lagets vegne, skrev Dimension Data-stjernen Mark Cavendish på Twitter etter målgang. Briten krasjet tidlig ut av årets utgave, men følger naturlig nok med på lagkameratenes innsats.

Alexander Kristoff gikk i asfalten på onsdagens etappe, men slet seg til mål innenfor tidsgrensen torsdag. Fredag falt Stavanger-syklisten av på første stigning, men 30-åringen kjempet seg tilbake i feltet etter hvert. Han kom til mål sammen med hovedfeltet, 12.27 bak Boasson Hagen. Det samme gjorde Vegard Stake Laengen.

Tour de France fortsetter med tempoetappe lørdag. Rittet avsluttes i Paris søndag. Chris Froome leder sammenlagt, og briten kan sikre seg sin fjerde sammenlagtseier. Det er ventet at Sky-kapteinen trygger seieren på lørdagens etappe.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen