Ski

Bjørndalen håndplukket av Putin

OL-START: I morgen starter Ole Einar Bjørndalen i sitt siste OL. Han har en sterkere tilknytning til Vladimir Putin enn mange andre.

SOTSJI (Dagsavisen): Ta en titt på bildet. Det er tatt like før Sotsji vant kampen om 2014-lekene. Vladimir Putin samlet Russlands beste idrettsutøvere til krigsråd. Men han ville ha med en representant for resten av verden også. Valget falt på Ole Einar Bjørndalen. For skiskyting er stort i Russland og Vladimir Putin beundret nordmannen for hans prestasjoner. 1. juli 2007 ble han invitert til Putins residens utenfor Moskva. To dager etter vant Sotsji avstemningen foran Pyongyang og Salzburg.

- Ja, det var litt pussig. Men jeg stilte opp, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagsavisen dagen før dagen av det OL han selv var med på å markedsføre.

Sola stråler over skiskytteranlegget «Laura» på 1.500 meters høyde, og han forteller villig om sitt sjeldne møte.

Måtte holde tale

At Russland aldri hadde arrangert vinter-OL ville Vladimir Putin gjøre noe med. Og Ole Einar Bjørndalen ble hyret inn i propagandaapparatet.

- Ja, det var utvilsomt en opplevelse jeg husker. Jeg fikk beskjed fra apparatet rundt ham om at jeg måtte holde tale. Det stresset meg noe forferdelig, men heldigvis kunne jeg holde den på tysk, et språk jeg behersker bedre. Men den måtte holdes uten manus for det er skikken i Russland, forteller Ole Einar Bjørndalen.

- Hva sa du?

- Det husker jeg ikke, men jeg har tatt vare på det jeg skrev ned hjemme.

- Hvorfor ble du invitert?

- Fordi jeg hadde vunnet så mye i skiskyting. Han var særlig imponert over resultatene i Salt Lake City (Bjørndalen vant fire gull).

- Kviet du deg?

- Nei, dette skjønte jeg var en sjelden opplevelse. Og Putin har vært en svært god mann for russisk idrett. Han er gammel toppidrettsutøver selv, sier Bjørndalen.

Men all kritikken rundt OL og påstanden om kynisk utnyttelse av miljø og ressurser vil ikke Bjørndalen kommentere.

- Alt det han kritiseres for har jeg ikke kunnskap nok til å mene noe om, sier han.

- Trodde du noe på OL-konseptet?

- Jeg var overbevist der og da om at Sotsji ville få OL!

For stort

Men han er kritisk til at OL er blitt så stort og sikkerhetsmettet at vanlige tilskuere ikke slipper til.

- Det har jeg sett en stigende tendens til etter folkefesten på Lillehammer i 1994, sier mannen som i løpet av sitt sjette OL også kan bli valgt inn i IOC som utøverrepresentant.

Da kan det bli enda flere møter med Vladimir Putin.

- Har du møtt mange andre politikere på samme måte?

- Nei, men jeg møtte Dmitrij Medvedev i Holmenkollen en gang. Det går bra når jeg kan snakke tysk, sier Bjørndalen.

Takket nei

Hvis han ville, kunne han vært norsk flaggbærer på åpningsseremonien i ettermiddag. Han ble spurt først. Og kunne vinket til Putin.

Men med første øvelse allerede lørdag, takket han nei. Deltakerne i seremonien er ikke tilbake på bostedene før lenge etter midnatt.

10 kilometer (sprint) er første OL-øvelse for skiskytterne. I Sotsji-OL er skiskyting kveldsrenn. Det vil gå i flomlys.

- Det er et veldig utfordrende løypenett, bratte motbakker og utforkjøringer. Og standplass ligger på det laveste punktet. Men jeg er så klar som jeg kan bli. Jeg liker å konkurrere i høyden, sier Ole Einar Bjørndalen, som fikk laget en tilnærmet kopi av løypeprofilen i Anterselva da han var på treningsleir der.

Detaljene har han aldri slurvet med.

Mer fra Dagsavisen