Sport

Bjørndalen blir pappa i Minsk

Ole Einar Bjørndalen tar ny sats. Karrieren fortsetter i helt ny rolle. – Vi blir som samer, vi kommer til å bo mange steder, sier Bjørndalen til Dagsavisen.

KRINGSJÅ: Han gledet seg litt til seansen på Toppidrettssenteret i går morges. Han hadde klart å holde hemmelig to sentrale nyheter i sitt liv. Han fortalte dem i to etapper:

Først den nesten opplagte:

– Ja, jeg fortsetter karrieren.

Så, litt mer nølende og etter en lang innledning.

– Jeg skal ha barn.

Han sa det så lavt og fort at han måtte gjenta det.

Så, en tredje, som en konsekvens av de to andre:

– Jeg trekker meg som IOC-medlem.

Den siste samtalen med IOC-president Thomas Bach hadde han mandag kveld.

Les også: Bjørndalen skal løfte russiske talenter

Full satsing

Men faktum er at mannen som har deltatt i OL i 1994, 1998, 2002, 2006, 2010 og 2014 også satser mot OL i Pyeongchang i 2018.

Men den største endringen i hans liv skjer i begynnelsen av oktober.

Ole Einar Bjørndalen blir far for første gang. Moren er den hviterussiske skiskytteren og nasjonalhelten Darja Domratsjeva. Med tre OL-gull i barnevogna.

– Ja fødselen skal skje i Minsk i oktober og jeg vil tilbringe mye tid der, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagsavisen.

Og gir oss en liten forelesning om hvor flott Minsk også er som treningsby.

– Det er en veldig stor by, men de har flotte skiskytteranlegg. De hadde junior-VM i fjor og har en arena som er topp tre i verden. I tillegg har de 50 meters innendørs skytebane tilknyttet rulleskibane, forteller han.

Men bostedet blir fortsatt Østerrike. Samtidig som han vil delta på samlingene med landslaget. Det blir pendling mellom Hviterussland, mellom-Europa og Norge.

– Vi vil bli litt som samer, vi vil bo litt overalt, sier han med et smil.

Til Moskva

I går reiste han videre til Moskva og i dag er han på plass i den russiske hovedstaden for et nytt møte med russiske medier på et sponsoroppdrag.

– Det er påmeldt 90 russiske journalister, så oppmerksomheten blir nok stor, sier han.

Den russiske sportskjeden Skimir er en av sponsorene hans. De finansierer deler av satsingen på Bjørndalens egen treningsbuss, eller lastebil som han kaller det. Om den også vil inneholde eget barnerom har han ikke vurdert ennå.

Les også: Folkehelt i Russland

Dæhlie og Sundby

I går avslørte han også at en samtale med Bjørn Dæhlie i 1998 var helt avgjørende for hans videre karriere. Han husker samtalen i detalj. Det handlet om fokus på trening.

Nå er det Martin Johnsrud Sundby han lærer av når det handler om teknikk og fornyelse. Og etter at verdens beste langrennsløper også er blitt far midt i karrieren, kan det sikkert bli noen tips om den siden også. Bjørndalen selv tror den nye rollen vil gi fordeler.

– Det kan være på høy tid for meg å tenke på noen andre enn meg selv også, sier han med et skjevt smil.

Det spesielle er at både han og samboeren vil fortsette karrieren på toppnivå.

– Planen er at Darja er tilbake i verdenscupen allerede i januar, sier han. Altså tre måneder etter fødselen, hvis alt går normalt.

Les også: Bjørndalen møtte kongen igjen

VM og OL

Det er en ambisøis satsing. Og for Ole Einar Bjørndalen handler de to neste sesongene om VM i Hochfilzen i 2017 og OL i Pyeongchang i Sør-Korea i 2018. Han kjenner begge stedene veldig godt.

– Står vi her våren 2018 og lurer på det samme som i dag, om du fortsetter?

– Nei, det gjør vi ikke, avslutter Ole Einar Bjørndalen.

Mer fra Dagsavisen