Sport

Bjørgen styrte alt fra start til mål

Marit Bjørgen vant VM-tremila i Lahti lørdag. Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen sikret helnorsk seierspall. Og Ragnhild Haga jublet like mye over sin 4. plass.

Bilde 1 av 4

Av Stian Grythaugen

LAHTI: Men det så ikke så enkelt ut. For en gangs skyld hang et stort felt med helt til slutt. Men da toget gikk var Charlotte Kalla uheldig og brakk staven på et sted i løypa der det ikke sto noen medhjelper med reservestav. Dermed måtte hun se de norske stikke i fra.

Landslagssjef Vidar Løfshus slet med å finne de rette ordene etter at Marit Bjørgen sørget for at de norske langrennsjentene vant alle distansene i Lahti-VM.

36 år gamle Bjørgen tok sitt 17. VM-gull da hun vant tremila lørdag. Heidi Weng knep sølvet, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen sikret helnorsk pall. Ragnhild Haga fulgte opp den norske damedominansen med fjerdeplass i solskinnet.

– Det var over alle støvleskaft. Jeg er kjempelykkelig og litt rørt. Det skal nesten ikke gå an slik jentene har levert i dette VM, sa Løfshus til NTB.

Fra Maiken Caspersen Falla vant åpningsdistansen, har de norske jentene vært uovervinnelige. Løfshus var raus med rosen til trenerne Roar Hjelmeset og Sjur Ole Svarstad.

– Vi har tatt seks av seks mulige (gull) på damesiden. De har gjort en fantastisk jobb Roar, Sjur Ole og hele støtteapparatet, sa Løfshus.

– Hva kan du si om Marit?

– Hun taler for seg selv. Jeg trenger ikke si noe mer. Alle superlativer er brukt opp for lenge siden, sa landslagssjefen om VM-dronningen.

Bjørgen tok fire gull i Lahti. Først ble det gull i skiathlon og på 10 kilometer. På stafetten var Rognes-jenta ankerkvinne på gullet. Verdensmesterskapet ble rundet av på beste vis med nok et VM-gull.

Bjørgen fikk en luke i Lahti-svingen, og Weng spurtslo Jacobsen i kampen om sølvet. Haga sikret norske storeslem med sin fjerdeplass.

- Hvilken av disse opplevelsene setter du høyest, ble hun spurt av NRK.

- Da velger jeg meg 10 kilometeren og stafetten. Det er alltid noe spesielt å vinne som et lag, sa Marit Bjørgen, som igjen var plaget av nerver før start.

- Jada, like ille hver gang. Men jeg skal tåle det i et mesterskap til, sier VMs store langrennsdronning.

– Det var høy fart, og det var vanskelig å gå i front. Mot slutten følte jeg at jeg måtte gå da det var igjen to kilometer, men jeg følte at noen var på skiene mine, men da jeg så at Heidi var litt bak trøkket jeg til i svingen. Jeg er veldig fornøyd. Jeg ville vinne i dag, men da jeg så forholdene skjønte jeg det kom til å bli vanskelig, sa Bjørgen til FIS-TV. 

Kalle frikjente de norske

Charlotte Kalla avviser at Heidi Weng eller noen av de øvrige løperne i tetgruppa hadde skyld i det skjebnesvangre stavbrekket.

Den svenske langrennsyndlingen var i ferd med å forberede et rykk da hun plutselig hadde kun halvannen stav til disposisjon. Umiddelbart ble det antydet at Heidi Weng kunne ha forårsaket det plutselige stavbrekket, men det avviste Kalla kontant etter målgang.

– Den bare brakk da jeg skulle legge trykk lå den. Antakelig var den skadd fra før, sa den svenske jenta.

– Når kan den ha blitt skadd?

– Det var et veldig tett løp med mange løpere. Det kan ha skjedd når som helst, sa 29-åringen.

Fikk raskt stav

Heidi Weng avviste også at hun hadde noen medvirkning i episoden.

– Nei, jeg var ikke nær henne i det hele tatt. Utrolig kjedelig tidspunkt for henne det skjedde på, sa hun.

Kalla fikk ny stav relativt raskt, men tapte såpass mange meter at medaljene forsvant foran henne.

– Det skjedde på det absolutt dummeste stedet, da det akkurat hadde blitt en fartsøkning, konstaterte det svenske medaljehåpet, som mener hun hadde alle tiders sjanse til å kjempe om gullet.

– Det gikk veldig rolig underveis, og jeg behøvde ikke slite spesielt mye. En av de letteste tremilene jeg har gått noen gang, sa Kalla.

Antiklimaks

Stavbrekket kom akkurat da Kalla minst trengte det.

– Da staven brakk var jeg fokusert på endelig å skulle begynne å bruke krefter, og da blir det et antiklimaks.

Hjem reiser hun med to sølv og én bronse.

– Det føles så trist å avslutte VM på denne måten. Det er lyspunkter å ta med seg videre fra dagens renn, men en sjuendeplass betyr lite, sa 29-åringen.

Kvinner, 30 km fri teknikk:

Gull: Marit Bjørgen, Norge 1.08.36,8,

sølv: Heidi Weng, Norge 0.01,9,

bronse: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge 0.01,9,

4) Ragnhild Haga, Norge 0.07,4, 5) Jessica Diggins, USA 0.10,4, 6) Krista Pärmäkoski, Finland 0.11,3, 7) Charlotte Kalla, Sverige 0.13,9, 8) Teresa Stadlober, Østerrike 0.15,5, 9) Anna Haag, Sverige 0.20,3, 10) Julia Tsjekaleva, Russland 1.20,9.

47 utøvere fikk plassering.

Mer fra Dagsavisen