Sport

Bjørgen blir verdens beste skimamma

KOMMENTAR: Marit Bjørgen satser både på VM 2017 og OL 2018. Comebacket kan komme allerede denne sesongen i avslutningen av ski-NM. Da er konkurrentene advart.

Det var en selvsikker, blid og malmklar Marit Bjørgen som trådte ut i offentligheten i Holmenkollen fredag ettermiddag. Og budskapet var klart: Hun kommer tilbake fortere enn kanskje noen kunne ane. Med lille Marius i barnevogna ved siden av seg, avslørte hun at planene for VM i Lahti neste vinter allerede var i gang. Hun har blinket seg ut andre del av NM på ski, på Beitostølen i april, som hennes offisielle comeback. Kort sagt: Hun har en plan. En stor plan.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det tok elleve dager fra den vellykkede fødselen var unnagjort til Marit Bjørgen var ute på ski igjen. Hardtreningen (les intervalltrening) har hun ikke begynt med ennå. Men nå legges en plan som kan innbefatte to mesterskap i 2017 og 2018. Blir dette prosjektet like vellykket som «prosjekt Marius», er svaret entydig: Denne dama kan bli bedre på ski enn noensinne.

LES KOMMENTAR: Derfor dominerer Oslo langrennssporten

For hun er ikke den første som har gått opp denne løypa. Hun vet hvordan topputøvere før henne har taklet utfordringen med fødsel, amming, oppstykkete netter og et helt annet fokus. Ingrid Kristiansen viste oss det som verdens beste lagdistanseløper i friidrett, Liv-Grete Skjelbreid har vist oss det i skiskyting. Internasjonalt er det selvsagt masse eksempler. Det fredagens seanse viste er at Marit Bjørgen har fullt fokus på sin videre toppidrettskarriere, som del 2. Under svangerskapet var hun aktiv deltager med andre kvinner i samme situasjon. Men hun er alene om å være Norges store «skimor» med fullt søkelys på hennes aktiviteter. Også mediestrategien var på plass. Marius blir skjermet slik familien ønsker. Men at hele fødselen og tida etterpå har vært så vellykket, var grunnen til at hun kunne komme med sine offensive tanker allerede nå.

LES OGSÅ: Johaug ble såret av NM-kritikken

Noen fryktet at toppidrettskarrieren  var over og at det var grunnen til at hun inviterte til dette pressemøtet. Det viste seg å være nærmest det stikk motsatte. Selv om hun har fått en «ny sjef i heimen», som hun sa.

For det er opplagt at strategien på lang vei allerede er lagt for høstens treningsprogram, for sesongforberedelsene og for oppholdet under ski-VM med lille Marius på laget. Fra 1. mai tar barnefar Fred Børre Lundberg permisjon og Marit kan intensivere treningen ytterligere. For hun er åpenbart like motivert for hennes neste fase av toppidrettslivet. Nå med ansvaret for en guttunge ved siden av. Hun så ut til å glede seg til dobbeltkjøret. Søndag er hun ute i Nordmarka for å heie lagvenninnene fram på tremila. Det er nesten så vi mistenker henne for å ha lyst til å være med. Men der er hun ikke. Ikke ennå.

Mer fra Dagsavisen