Sport

Astmapakke skal hjelpe Solberg i håndball-EM

Sanna Solberg er ikke kvitt problemene i luftveiene. Håndballandslaget har for sikkerhets skyld med seg et forstøver-apparat til EM-sluttspillet i Sverige.

Bilde 1 av 2

Av Espen Hartvig

HELSINGBORG: Mandag kveld starter EM for norsk del mot sterke Romania. Venstrekanten sliter med astma og har gjort det i flere år. Solberg er utredet av lungelege.

– Plagene har kommet litt senere i år enn vanlig, sier Solberg til NTB uten å klage.

Hennes sykdom er definert som «sesongastma». Den slår vanligvis inn i oktober og november.

Søndag hostet Solberg på pressetreffet før EM. En lett, lett forkjølelse kommer på toppen av astma-utfordringen.

– Vi bruker astmamedisin, men i veldig, veldig små doser. Så det er ingen fare for noen ny norsk dopingsak, sier landslagslege Nils Ivar Leraand til NTB.

Apparat

Med i utstyrskassene er også et såkalt forstøver-apparat lik det langrennslaget har kommet i skarpt søkelys for.

– Vi har ikke brukt det hittil, men det kan være vi kan komme til å gjøre det med saltvannsoppløsning, legger Leraand til.

En slik behandling kan virke forebyggende og gjøre plagene mindre.

Langrennsløpere har i flere tilfeller benyttet apparatet til å innta astmamedisin, men det har aldri vært aktuelt for Solberg.

Solberg slet med luftveiene i flere mesterskap tidligere. I fjorårets VM hostet hun så ille under en kamp at hun måtte ta halstabletter underveis i oppgjøret.

Hodeskade

Når hun kjører for fullt i trening eller kamp, kommer ikke sjelden reaksjonen i luftveiene.

I høst ble Solberg også satt ut av spill med to hjernerystelser. Det gjorde at hun ikke spilt kamper på noen uker. Likevel ble hun tatt ut i EM-troppen som nummer to på venstrekanten bak Camilla Herrem.

Norge fortsetter gruppespillet mot Kroatia onsdag og Russland fredag.

Romania med skader

Romanias superstjerne Cristina Neagu har store helsebekymringer før EM-starten mot Norge. Hun halter seg inn i mesterskapet.

Hun pådro seg en smell i ankelen for ti dager siden. Det kommer på toppen av mer alvorlige skulder- og kneproblemer.

– Jeg har hatt en skulderskade som gjorde det umulig å trene for fullt de siste dagene. Jeg håper det blir ok, sa Neagu i en pressemelding fra den rumenske forbundet for få dager siden.

På søndagens trening i Helsingborg hadde hun åpent vondt.

Neagu er av de fleste håndballeksperter sett på som verdens beste angrepsspiller. Hun topper blant annet Nora Mørks stjerneliste.

Truet

Neagus karriere var nær ved å være over for noen sesonger siden. En skulderskade gjorde at hun måtte opereres hos idrettskirurgen Richard Steadman i Vail i USA.

Han har operert en lang rekke idrettsfolk opp gjennom årene, og Steadman hadde Kjetil André Aamodt (alvorlig kneskade) på klinikken i Vail i 1995.

Etter det tok Neagu nesten et års pause. Nå er hun tilbake, men må tenke på belastningen hele tiden.

Norge har slått Romania knepent i VM og OL det siste året. Romania med og uten en Neagu i toppform, er to forskjellige ting.

Russland og Kroatia er også med i puljen der de tre beste går videre til hovedrunden. (NTB)

Mer fra Dagsavisen