Sport

Alle gledet seg over Astrids bronse

Astrid Uhrenholdt Jacobsen satte VM-bronsen over sprintgullet for ti år siden.

Bilde 1 av 2

Av Stian Grythaugen

LAHTI: Lagvenninner og det norske trenerteamet gledet seg stort på Astrid Uhrenholdt Jacobsens vegne etter bronseløpet i VM tirsdag.

Under en måned etter at hun avbrøt NM på Lygna med en infeksjon i kroppen, gikk 30-åringen inn til karrierens tredje individuelle VM-medalje.

Også før jul trøblet Jacobsen med å finne formen og valgte å droppe Tour de Ski, men tross motgangen har veteranen tilsynelatende prikket formen perfekt til VM.

Tirsdag delte hun seierspall med Marit Bjørgen og Charlotte Kalla etter 10-kilometeren i Lahti.

– Dette var utrolig artig. Astrid har hatt en trøblete sesong, men igjen viser hun at hun er en god mesterskapsløper som klarer å prikke formen når det gjelder. Det er ikke mange ukene siden hun måtte droppe NM, og det å klare å snu på det og holde positiviteten oppe, det er sterkt, sa gullvinner Bjørgen.

– Astrid og Charlotte (Kalla), som begge hadde en trå start på sesongen, kommer nok en gang til et mesterskap og får medalje. Det er imponerende, og det var jo det samme med begge i Falun sist, sa Heidi Weng.

Landslagstrener Roar Hjelmeset gledet seg også stort på elevens vegne.

– Det er veldig gledelig at Astrid er tilbake på seierspallen. Det er to år siden sist, og det var under VM i Falun. Det er klart at hun har en tendens til å prikke inn formen når det virkelig gjelder, sa han.

Bussturen

En busstur med medaljevinnerne Marit Bjørgen og Charlotte Kalla ga Uhrenholdt Jacobsen inspirasjon foran bronseløpet.

Lørdag var Jacobsen tilskuer da Bjørgen (gull) og Kalla (bronse) fikk sine medaljer etter fellesstarten med skibytte i sentrum av Lahti. Etter medaljeseremonien delte hun buss med de to medaljevinnerne tilbake til utøverlandsbyen i Vierumäki.

– Det var en bra buss å være med i. Det var sikkert lurt av meg å bli med på det opplegget der, gliste Jacobsen etter å ha tatt karrierens tredje individuelle VM-medalje tirsdag.

Akkurat hva som ble sagt på lørdagens busstur, ville ikke bronsevinneren ut med.

– Vi pratet litt om løst og fast, sånn som vi pleier, smilte 30-åringen.

Ti år etter

På tirsdagens 10 kilometer hadde hun selskap på seierspallen av nettopp Bjørgen og Kalla, og Jacobsen legger ikke skjul på at duoen inspirerte henne i kjølvannet av lørdagens medaljeseremoni.

– Jeg tror jeg henter mye energi ved å være sammen med andre som har gjort det bra og lykkes. Jeg gledet meg over at Marit har funnet formen, og at Charlotte hadde hatt en god dag på fellesstarten, sa Jacobsen – og la til:

– Jeg tror det å kunne glede seg over andre som har suksess er en bra ting, og så kan jeg bruke den energien til å gjøre det bra selv også.

Bronsemedaljen på den klassiske mila i Lahti kom ti år etter karrierens første individuelle VM-medalje – gullet på sprinten i Sapporo i 2007. For hovedpersonen raget tirsdagens medalje på sett og vis høyere.

– Dette føles på mange måter enda større, for denne medaljen har jeg virkelig måttet jobbe for, sa Jacobsen.

Sykdomstrøbbel

For en snau måned siden forlot en fortvilet Jacobsen NM på Lygna etter å ha hatt en svært tung opplevelse på 10 kilometer klassisk. I etterkant fikk hun påvist en infeksjon i kroppen, og plutselig hersket det usikkerhet rundt om veteranen i det hele tatt ville rekke Lahti-VM.

30-åringen har samtidig vist tidligere at hun kan prikke mesterskapsform bedre enn de fleste. Tirsdagens medalje ble et bevis på at hun har lyktes igjen.

– Jeg vet at den typen trening jeg gjør inn mot mesterskap fungerer for å bygge form, og det var ingen grunn til at den ikke skulle fungere nå også. Selv om det ble litt forstyrrelser i prosessen, sa Jacobsen – og siktet til det ubeleilige sykdomsavbrekket.

Problemer hadde hun også før jul. Da var formen noe nær fraværende, hvilket førte til at Heming-løperen valgte å melde seg uaktuell for Tour de Ski. Jacobsen innrømmer at det har vært krevende å holde motet oppe.

– Jeg har ikke fått selvtillit fra resultater, så da må man hente den på andre måter. Det handler om å huske på hvordan jeg har snudd ting tidligere, og å stole på seg selv og det opplegget man legger. Jeg har vært flink til ikke å stille spørsmål ved opplegget jeg har hatt, og det bygger jeg selvtillit av, sa hun.

Mens mange av lagvenninnene har konkurrert seg gjennom vinteren, har bronsevinneren jaktet form på hjemmebane. Den jakten har tidvis vært ensom.

– Det har vært en dårlig vinter i Oslo, så jeg har vært utrolig mange døgn på Skeikampen. Der er det fantastisk flott, men jeg har ikke familie og samboer som ikke må jobbe. Dermed har jeg vært en del alene. Det er bra det også, men noen ganger kan jeg bli litt lei av mitt eget selskap.

Grep sjansen

Tirsdag var imidlertid alt slitet verdt det. Jacobsen fikk noe nær full klaff i et renn det var stor usikkerhet rundt om hun ville gå. Kampen om de fire plassene på det norske laget var hard helt til døra.

– Det var ikke selvsagt at jeg skulle gå i dag, så jeg satte pris på muligheten og føler jeg gjorde mye ut av den, fastslo bronsejenta.

Sammen med Marit Bjørgen beviste hun at de gamle fortsatt er eldst. Nå venter trolig to nye VM-distanser på 30-åringen i dagene som kommer. Første oppgave blir trolig torsdagens stafett. (NTB)

Mer fra Dagsavisen