Sarpsborg

Vil børste støv av Sarpsborgs fotballegendes minne

Motstandsmann, Tyskland-proff og landslagssjef Asbjørn Halvorsen var lagkaptein da Sarpsborg FK tok sitt første cupgull i 1917. Nå vil klubben reise en byste til minne om alle hans bragder – på 100-årsdagen for NM-triumfen.

Bilde 1 av 2

– Han har fortjent mer omtale enn han har fått, for dessverre har han gått nesten i glemmeboka. Vi kan nesten si at han er den som har skapt norsk fotball, sier Kjell Haakenstad, leder for SFKs «Assi-komité».

«Assi» var kallenavnet Asbjørn Halvorsen bar gjennom sine 12 år som stjernespiller for den tyske storklubben Hamburger SV. Senere var han landslagssjef for det norske herrelandslaget, generalsekretær i Norges Fotballforbund og en av initiativtakerne bak opprettelsen av Norsk Tipping.

Hjalp medfanger

– Han var mannen bak det norske bronselaget i 1936, og som tok Norge til sitt første VM-sluttspill i 1938. Bare det er bragder som overgår alt annet, mener Haakenstad.

På toppen av alt dette var Halvorsen også en markant motstandsmann under 2. verdenskrig. Han frontet idrettsorganisasjonenes boikott av okkupasjonsmakten og deltok i illegalt arbeid. For dette satt han ett år på Grini og senere i flere tyske konsentrasjonsleire.

– Blant annet i Natzweiler. Der satt 500 nordmenn og bare halvparten kom hjem igjen. Fangevokterne i leiren visste godt hvem han var, han var berømt i hele Tyskland, og han benyttet denne autoriteten og kjendisstatusen for alt det var verdt, for å hjelpe sine medfanger. Det er ingen tvil om at det uten Halvorsen hadde vært langt færre som hadde overlevd, og det er det mange vitnesbyrd på, fastslår Haakenstad.

Mangler 300.000

På bakgrunn av «Assi»s innsats både for fotballen og motstandsbevegelsen, mener veteranene i SFK at det nå er på høy tid å gi legenden anerkjennelse i form av en byste ved barndomshjemmet hans, gamle Halvorsen bakeri og konditori i St. Mariegate i Sarpsborg.

– Vi mener det er det eneste naturlige. Her vil også mange mennesker passere og se denne bysten, og oppdage hvem Asbjørn Halvorsen var. Vi vil legge til en QR-kode på bysten slik at hvem som helst kan gå inn og lese om hvilken kar dette var, sier Haakenstad.

Arbeidet med selve bysten er nær sagt i mål allerede, utarbeidet av skulptør Merete Sejersted Bødtker og støpt i bronse. Men fortsatt mangler det midler til fullfinansiering, og «Assi-komiteen» har derfor søkt Sarpsborg kommune om 300.000 kroner for å komme i mål med prosjektet.

14. oktober

– Vi kan vel si at vi har fått positive tilbakemeldinger. De syns det er et prisverdig prosjekt, men vi har jo ikke fått noe klart svar på hvor stort det økonomiske bidraget blir, og vi har heller ikke fått et klart svar på om vi får lov å plassere den utenfor barndomshjemmet hans, sier Haakenstad.

Drømmen er å avduke bysten 14. oktober – på dagen 100 år etter SFKs første cupgull.

– Uavhengig av det ville vi ha jobbet for å reise en byste av ham, men det passer jo fint. Han var jo kaptein på det laget, tidenes yngste finalekaptein, ikke engang 19 år gammel. Bare det i seg selv er jo nok til at det kan passe bra å reise en byste av han nå, sier Haakenstad.

Foreslår stadion

Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje sier kommunen er positiv til å hedre «Assi» sitt minne, men kan foreløpig ikke gi noen klare lovnader.

– Han er et bysbarn vi skal være stolte av. Saken er ikke sendt til politikerne ennå, og søknaden vil bli behandlet i formannskapet, sier ordføreren.

Saken skal opp til politisk behandling 28. september, og ordføreren mener også at det er for tidlig å si noe om hvor bysten skal stå, og hvorvidt «Assi-komiteen» får ønsket sitt om St. Mariegate oppfylt.

– Et alternativ kan kanskje være Sarpsborg stadion, hvor det spilles både landskamper og eliteseriefotball. Dette er også knyttet til «Assi» sitt virke. Her bør vi ha en dialog med søker. Det viktigste er uansett at hans minne hedres i år, i forbindelse med 100-års jubileet for cupgullet, og at han hedres med denne bysten. Jeg håper alt kan være klart til 14. oktober, men det er med de nødvendige forbehold, sier Martinsen-Evje.

Mer fra Dagsavisen