Sarpsborg

Trafikkulykke snudd til is-lykke

Da sønnen Stian var døden nær, gikk det opp for Elisabeth Navestad Mikalsen at hun måtte følge drømmen sin. Nå går isbaren så det suser.

Sofie A. Lysø og Martin Næss Kristiansen

Det er fire år siden Elisabeth bestemte seg for å kjøpe Isi Bar på Høysand, som tidligere ble drevet i 38 år av Henning Lange og Augusto Rigo. Kjøpet av den velkjente sesongbaren har hun aldri angret på.

Noe annet å tenke på

Men lykken hun opplever i dag startet med en tragedie som fort kunne endt med at sønnen Stian mistet livet som 13-åring.

– Han havnet i en bilulykke sammen med mannen min. Det var en traumatisk hendelse som satte stort preg på familien vår. Etter dette ønsket jeg sterkt å skape noe nytt, og familien var enig i at vi trengte et prosjekt. Det var Stian som sa at vi måtte kjøpe, så vi fikk noe annet å tenke på, forteller hun til Dagsavisen.

Dermed tok familien opp lån for å kunne kjøpe lokalene for rundt tre millioner kroner.

Sju år på vei tilbake

Far og sønn var på vei til fjells da de ble en av fire involverte personbiler i kollisjon med en lastebil ved Minnesund. Én person omkom. Stian mistet nesten to års skolegang etter en rekke bruddskader og fjerning av flere organer. Først svevde han mellom liv og død.

– Sju år senere er sønnen min endelig fullt oppegående igjen, er klar for studier til høsten og har jobbet litt her i isbaren i sommer, smiler Elisabeth.

160 søkte sommerjobb

Isi Bar blir mer og mer populær for hvert år som går, opplever hun. Nå har baren for eksempel nesten 9.000 følgere på Facebook. Foruten is, vafler og mat, har isbaren et eget godterihjørne til barna. Storstilt sesongåpning av isbaren er blitt tradisjon, med ordførerbesøk, korpsmusikk og lokale artister. Arrangementet er svært godt besøkt. At 160 personer søkte sommerjobb i år, sier også en hel del om hvilken posisjon isbaren har inntatt i Sommer-Sarpsborg.

– Det er klart at jeg setter pris på at så mange ønsker jobb hos oss. De som jobber her nå er håndplukket, og jeg er veldig glad i de ansatte. Jeg har til sammen 20 ansatte, mange av dem på deltid og i skiftordninger, og familien min jobber også her, forteller Elisabeth.

Ikke bare sarpinger

Ryktet om isbaren har spredd seg også utenfor Sarpsborg. Folk fra fjern og nær besøker baren i løpet av sommersesongen.

– Det kommer folk fra hele Østfold, og spesielt mange fra Hvaler og Fredrikstad. Det er godt besøkt fra campingplassene og hyttestrøkene, men også langveisfra, forteller hun.

Oppskriften på populariteten mener hun selv er enkel: Det skal være slik det alltid har vært.

– Jeg vil ha familier til Isi Bar, og har derfor ikke tenkt til å starte opp noe alkoholsalg i baren min. Her skal det selges is, den originale banansplitten de fleste kjenner til, vafler som er mamma sin oppskrift, Høysand-burgere og bagetter med vår hjemmelagde Høysand-dressing. Det skal være tradisjonelt, slutter hun.

Mer fra Dagsavisen