Sarpsborg

Slik vil de ansvarliggjøre næringslivet i jakten på flere læreplasser

NHO, LO og Østfold fylkeskommune lanserer ny intensjonsavtale for flere læreplasser i private bedrifter, etter modell fra lærlingkontrakten alle Østfold-kommunene har signert.

– Vi har 400 unge som ikke får lærlingplass hvert år sammenlignet med hvor mange som søker, og jeg tror vi er ett av de fylkene i landet som har den største utfordringen og det største behovet for flere lærlingplasser, sier distriktssekretær Ulf Lervik i LO Østfold.

Sammen med NHO og fylkeskommunen har LO i fylket utarbeidet Østfoldkontrakten for å få flere private bedrifter i fylket til å vise samfunnsansvar og ta inn lærlinger.

Forpliktende

– Dette er en avtale som leder og tillitsvalgt på hver enkelt arbeidsplass sammen skriver under på, hvor man forplikter seg til å ta en årlig runde i bedriften for å finne ut av hvilke fagområder de kan ta inn lærlinger i, og i så fall hvor mange, sier Lervik.

Han mener en slik gjennomgang kan ha stor positiv effekt på å få flere ut i læreplass.

– Bare her på fylkeshuset økte man fra 12 lærlinger til over 70 ved å ta en sånn runde. Nå er jo dette en stor arbeidsplass, men det er mange bedrifter som ikke tenker på for eksempel kontor- og administrasjonsfaget eller logistikkfaget når de er en produksjonsbedrift, sier Lervik.

Første bedrift på plass

Mossebedriften Trigonor AS, som monterer lekeplasser, fikk æren av å være de første som signerte Østfoldkontrakten i forbindelse med et møte i yrkesopplæringsnemda torsdag.

– Vi har ikke hatt lærlinger tidligere, men det har nok hatt mye med bevissthet å gjøre. Nå har vi skjønt at man kan ha lærlinger i fryktelig mange fag. Det er ikke bare forbeholdt rørleggere, elektrikere og den typen fag, sier daglig leder Erik Igesund Engen ved Trigonor AS.

Han forteller at bedriften ser flere oppsider ved å signere intensjonsavtalen.

– Mange bedrifter har som regel arbeidsoppgaver de ikke får gjort. Man skulle alltid vært en ekstra, men føler kanskje ikke at man har rom for å investere i en full stilling. Da er det en fin overgang til en ny stilling å kunne ta inn en lærling, sier Engen.

– Synlighet

I vår ansatte fylkeskommunen Elisabeth Strømme som «læreplassjeger». Hun tror den nye avtalen vil gjøre jobben hennes enklere.

– Det er veldig viktig at det blir synlig og at dette er en merkeordning som bedriftene er bevisste på, sier Strømme.

Tidligere har alle kommuner i Østfold signert en intensjonsavtale om å ta inn to lærlinger per 1.000 innbyggere. Dette har allerede båret frukter. Per i dag står rundt 250 ungdommer i fylket uten læreplass, 70 færre enn på samme tid i fjor. Strømme håper nå på en smitteeffekt til næringslivet.

– Dette er et skippertak som både det private og det offentlige er med på. Vi skal komme i mål, men dette er eet langsiktig arbeid som krever at man jobber godt over tid. Det er den jobben vi er i gang med nå, sier Strømme.

Mer fra Dagsavisen