Sarpsborg

Slik ønsker de å redde verden

Da sjuendeklassingene ved Alvimhaugen skole i Sarpsborg fikk i oppgave å bruke Lego til å utvikle et vannprosjekt, bestemte de seg for å lage noe som kan hjelpe mennesker i nød.

Bilde 1 av 4

– Man ser på nyhetene at det er barn som må gå flere mil for å skaffe vann som ikke engang er rent, det er masse bakterier og sånt i det som kan føre til sykdommer, sier Aulon Hajrizi om bakgrunnen for at de ønsket å lage «Global Water Maker».

Dette er en maskin som består av en fuktmåler med solcellepaneler, rør med UV-filter og en 1.000-liters vanntank.

– Solcellene gjør at fukten blir til vann som føres videre i røret til UV-filteret, som renser det. Så går det videre til tanken med en kran der folk kan hente vannet, forteller Blerta Rama om hvordan den enkle innretningen fungerer.

Humanitære organisasjoner

Sjuendeklassingene på Alvimhaugen skole i Sarpsborg er med i «First Lego League», en turnering der skoler fra hele verden konkurrerer om å utvikle ulike teknologiske produkter. Formålet er å fremme realfag og teknologi i skolen, og teamet for årets turnering er nettopp vann.

Da Alvim-elevene skulle sette i gang sitt prosjekt ble det tidlig klart at de ønsket å hjelpe andre mennesker som ikke har de samme mulighetene som oss som bor i Norge, og mer spesifikt mennesker som ikke har tilgang på rent drikkevann.

– Maskinen vår skal hjelpe land som har vannbehov, men som har litt dårlig råd og ikke kan rense vannet selv, sier Aulon Hajrizi.

Elevene har blant annet vært i kontakt med Unicef, Redd Barna og Røde Kors for å få tips til hvordan de kan utvikle produktet sitt, og de har også et håp om at de store humanitære organisasjonene skal bistå dem videre slik at prosjektet deres faktisk blir realisert og kan hjelpe mennesker i nød.

– Disse landene ha2r kanskje ikke råd til å kjøpe maskinene selv, så vi har prøvd å få tak i noen store organisasjoner som kan hjelpe til med å kjøpe inn det som trengs slik at det kan redde flere liv, sier Aulon.

– Flott innsats

Veileder Vilde Bakkene er veldig stolt av det elevene har fått til så langt.

– De hadde fritt spillerom innenfor temaet vann, men bestemte seg fort for at deres prosjekt skulle handle om å hjelpe flest mulig. Det syns jeg er en veldig fin tanke, sier Bakkene.

Foreløpig har elevene bare en modell av maskinen sin, men en fullskala utgave skal være klar til fylkesfinalen i First Lego League på Inspiria til helgen. Elevene er spente på om de kommer i mål, og hvordan prosjektet blir mottatt.

– Det er en ganske intensiv periode. Fra man får oppdraget til turneringen starter er det bare åtte uker. Da blir det mye jobbing, og elevene har også brukt mye tid på dette etter skoletid. Jeg tror de syns det er litt morsomt, og både gleder og gruer seg til finalen på Inspiria, sier Bakkene.

Robotkamp

I tillegg til «Global Water Maker» jobber elevene også med programmering av en Lego-robot som de skal konkurrere med mot de andre Østfold-skolene i ulike oppdrag som også er relatert til vann. Vinnerne av fylkesfinalen i First Lego League går videre til den nasjonale finalen i desember, og deretter følger eventuelt nordisk finale og verdensfinale.

– Men for oss er ikke det viktigste å vinne, men å ha det gøy og få mer kunnskap og erfaring om vann enn vi hadde før, understreker Aulon Hajrizi.

Mer fra Dagsavisen