Sarpsborg

«Hageidiot» deler sine beste urtetips

Mangler maten din det lille ekstra? Her kan du kanskje plukke opp noen tips til neste dag på kjøkkenet.

Hanne Sollund beskriver seg selv som en selvutnevnt hageidiot og jobber på Kalnes Hagesenter på Grålum i Sarpsborg. Selv er hun glad i å utforske ulike urter når hun skal tilberede sommermaten, og anbefaler kundene å være kreative når de skal bruke urter til mat.

– Urtene vi selger mest av om sommeren er basilikum, gressløk, kruspersille og dill. Det er de urtene man hører mest om, og som ofte brukes. De fleste kjenner jo til gressløk på eggerøre, nykokte nypoteter med dill, eller reker med dill på, forteller Sollund.

Videre forteller hun at basilikum er lett å så i egen hage.

– Basilikum er best hvis man tilsetter den ved slutten av koketiden, da denne urten får sterkere smak ved oppvarming, sier hun.

– Timian er også en populær urt som kan sås som en bunndekkende plante. Sitrontimian er for eksempel kjempegod til fiskeretter, legger hun til.

Ikke så ofte brukt

En krydderurt som ikke alle har hørt om, men som er veldig spennende, er sitrongress.

– Denne urten er perfekt i asiatiske retter. Den smaker som en blanding av ingefær og sitron, sier Sollund.

Til fete matretter, som for eksempel til fet fisk, anbefaler hun rosmarin. Videre forteller hun at løvstikke er en spennende urt å bruke.

– Løvstikke er en urt som er populær blant de litt mer interesserte. Den er veldig sterk, og brukes ofte til supper og sauser, fortsetter hun.

Forskjellige mynteurter

Det finnes mange forskjellige mynteurter. De er flerårige og sprer seg raskt dersom man skal så dem selv. Derfor anbefaler Sollund å plante dem i potter, og ikke i bed. Hun nevner blant annet barmynte og eplemynte som spennende mynter å bruke. Sitronmelisse nevner hun også som en spennende urt.

– Ha noen blader sitronmelisse i en kanne med vann så får du smaksatt vannet, slik at det blir friskt og godt. Du kan også tørke den og bruke den som te. Men husk å ikke tørke urtene i over 35 grader. Da kan de miste smaken. Mange bruker også sitronmelisse til kaker, forteller hun videre.

Sollunds beste tips

– Jeg anbefaler å kjøpe skikkelige urter hos et lokalt gartneri eller dyrke de hjemme. Mange kjøper urter i butikkene, og opplever at de kollapser kort tid etter kjøpetid. Dette er fordi de be blir dyrket under forhold slik at de skal gro raskt, forteller Sollund.

Videre anbefaler hun å bruke kreativiteten.

– Her om dagen laget jeg gjærbakst med to forskjellige basilikumtyper: thai og rød basilikum. Det ble gode horn med mye smak. Ellers er jo for eksempel oregano veldig godt å bruke i gjærdeig. Det er så mye spennende man kan bruke urter til, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen