Sarpsborg

Familier føler seg lurt

Fire familier gikk sammen og bød på hyttetunet til Sarpsborg Brannkorps og vant budrunden. Styret i Brannkorpset ga aksept for summen på 12,6 millioner, men etter budrunden fikk familiene en lite hyggelig overraskelse.

Forrige uke var det budrunde om Sarpsborg Brannkorps hyttetun Bjerkenes på Karlsøya. Et bud på 12,6 millioner for hyttetunet med fire hytter ble godkjent av styret i brannkorpset rett etter budrunden var unnagjort. Budet skulle også godkjennes av et ekstraordinært årsmøte som ble fastsatt til en uke etter. Det var kjøperne klar over, men de var ikke klar over at andre kunne gi bud etter at budrunden var over.

Rett før årsmøtet i går dumpet et nytt bud på 13,5 millioner inn, og hyttedrømmen til familiene var knust.

Les også: Solgt for 2,6 millioner over prisantydning

Brannkorpset insisterte

Familiene er overbevist om at de ikke er blitt informert om at det var mulig å gi bud etter budrunden.

- Det står ikke noe i prospektet om at det var mulig å by etter at budrunden var ferdig og vi fikk heller ikke opplyst dette av megler. For det første mener vi at det er en uryddig praksis og hadde vi visst at det var slik, så hadde vi garantert hatt en annen tilnærming til budrunden. Vi føler oss ført bak lyset, opplyser familiene til Sarpsborg24. De ønsker ikke å navngis på det nåværende tidspunkt. Det er heller ikke offentlig hvem som kom med det siste budet på 13,5 millioner.

Det finnes ingen dokumenter som bekrefter at informasjonen er gitt, men megler Frode Eriksen i Aktiv Eieindomsmegling mener derimot at det ble informert om at det kunne komme bud etter at budrunden var over.

- Jeg forstår veldig godt at familiene er skuffet, men de fikk informasjon i likhet med de andre budgiverne. Det er spesielt at det er mulig å gi bud etter at budrunden er over, men Brannkorpset insisterte på at de ville ha det på den måten, sier Eriksen som anbefalte Brannkorpset å ikke bruke denne praksisen.

- Men som sagt, så insisterte Brannkorpset, sier Eriksen som innrømmer at måten dette salget er gjennomført på er høyst spesielt.

- I mine 20 år i bransjen har jeg ikke vært borti et lignende tilfelle. Det er ikke vanlig i det hele tatt å gjøre det på denne måten, sier Eriksen.

- Skjønner at det kan virke rart

Leder i Sarpsborg Brannkorps, Kai Strand, forstår at familiene er skuffet, men mener at de ikke har gjort noe galt. Tirsdag kveld avholdt Brannkorpset årsmøtet og etter det Sarpsborg24 kjenner til godkjente de det siste budet på 13,5 millioner.

- Jeg kan ikke si så mye om dette nå. Megler har anbefalt oss å ikke si noe til media, sier Strand etter møtet.

- Men har dere godkjent budet på 13,5 millioner?

- Jeg kan si det sånn at vi er fornøyde, sier Strand.

- Mener dere at det var riktig å ha en budrunde og åpne for nye bud etter budrunden var avsluttet?

- Jeg skjønner at det kan virke rart, og har egentlig ikke tenkt på det. Det hadde kanskje ikke vært nødvendig med en budrunde. Men vi har jo brukt en megler for at alt skal gå riktig for seg, sier Kai Strand som ikke ønsker å si noe mer om saken.

Overrasket over siste bud

Tirsdag, rett før det ekstraordinære årsmøtet, dukket det opp et bud som var 900.000 høyere enn det budrundevinnerne hadde lagt inn. Kai Strand innrømmer at både han og eiendomsmegler Eriksen ble meget overrasket over at det kom inn et bud den samme dagen. Budet kom selv om "Gi bud" i salgsannonsen var fjernet og både Sarpsborg24 og Sarpsborg Arbeiderblad hadde omtalt hyttene som solgt.

Les også: Solgt for 2,6 millioner over takst

- Vi ble veldig overrasket over at det kom et bud i dag rett før årsmøtet, sier Strand.

Megler Eriksen kan ikke si hvem som kom med det siste budet, men han er ikke like overrasket.

- De har vært interessert lenge, men hadde ikke mulighet til å være med på budrunden av finansielle årsaker, sier Frode Eriksen. Rett før årsmøtet var finansene i orden og budet de la inn på 13,5 millioner ble godkjent av årsmøtet.

Trakk seg

Familiene som vant budrunden ble meget skuffet og trakk seg fra hele prosessen.

- Vi føler det både useriøst og etisk over kanten. Vi hadde en limit som var høyere, men en slik salgsprosess ønsker vi ikke å være en del av, derfor trakk vi oss ut, sier familiene.

Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund uttaler på et generelt grunnlag at informasjon er ekstremt viktig i en salgsprosess.

- Nå kjenner ikke jeg detaljene i dette tilfelle, men på generelt grunnlag kan jeg si at det ikke er vanlig praksis å slippe til bud etter at budrunden er over. Men at det er generalforsamling eller årsmøte som må godta bud i slike tilfeller er ikke uvanlig, selv om det er sjelden at foreninger selger eiendommer, sier Pihl.

Carsten Pihl er forbrukerrådgiver i bolighandelsaker og presiserer at vanlig praksis er at salget avsluttes etter en budrunde, gjerne så raskt som mulig.

- Dette er tydeligvis et spesielt tilfelle. Det er vanlig at avtalen er inngått når aksepten fra eier foreligger skriftlig, og det skjer ganske umiddelbart etter at budrunden er over. At det åpnes for videre budgivning etter budrunden er ikke vanlig og hvis det ikke er informert godt så er det klønete håndtert, sier Pihl som presiserer at god informasjon er en selvfølgelighet og veldig viktig.

Mer fra Dagsavisen