Sarpsborg

En nostalgisk "badetur" til Rødnabbene

Trass i forfallet som preger det gamle badet, kan man ane fordums glansdager med yrende badeliv og festivitas på Rødnabbene. Se de flotte bildene!

Bilde 1 av 8

Av Linken Raeng

Stien leder opp bakken og inn i en kulturskog med høyreiste grantrær og en uvanlig stor forekomst av maurtuer. Deretter går vi sørover gjennom en dunkel verden der nordavinden ustanselig dytter oss i ryggen. Vi tar til høyre i de to påfølgende stikryssene og vandrer gjennom en flott og frodig blandingsskog. Flere steder ligger gamle trær der de en gang falt; dette er gull for skogens mange, ulike arter! Takket være vinden kjenner vi lukten av vann før vi ser det mellom trærne lenger fremme. Snart står vi på en liten strand, og til venstre for denne stikker det fram betong fra fjellet. Vi er på Rødnabbene.

LES OGSÅ: Naturen har tatt styringen på bilkirkegården i Båstnäs

Det er en stund siden Haldenserne valfartet ut hit for å bade. Fra 1930-årene til rundt midten av 50-tallet fraktet båten «Selve II» gjestene ut fra Halden sentrum, noen kom også gjennom skogen slik som vi. Her var det blant annet en restaurant med uteservering på taket, og et ti meter høyt stupetårn. Nå er bygget tæret og slitt av vind og vær. Mosegrodde betongtrapper har fått et mykt uttrykk der de leder ned til og rundt den gamle bygningskroppen. Sementen drysser fra taket så rustent armeringsjern synes, og avsatsen ved inngangen er nesten smuldret bort. Men fra den gamle spisesalen gir store vindusåpninger fortsatt flott utsikt over Ringdalsfjorden og mot Halden by. Nostalgisk!

Fra badet følger vi stien tilbake til første kryss, der vi nå tar til høyre. Vi passerer mange flere maurtuer før vi kommer til et nytt kryss med et bredt tråkk som leder til høyre, nedover mot vannet. Fyret Skysskafferen ligger på en liten odde ved stranden, og utsikten er god mot Långenäs og Hällebågen, innover Iddefjorden og mot tårnet ved Nexans-fabrikken i nordvest.

Vi fullfører runden ved å gå tilbake og ta til høyre i stikrysset, og deretter til venstre* (se fakta) i stikrysset nederst i bakken. En velbrukt sti fører nordover gjennom kulturskogen, der de utallige maurtuene fortsatt er et blikkfang. Stien ender like ved et eldre bolighus, rett sør for Kalvehaugveien og bilen.

LES OGSÅ: Hvaler-tur i høstsol

Turperler

Linken Raeng har skrevet den nye turboka «Turperler i Østfold og Bohuslän» på Ask forlag. Hver fredag deler hun fine turer fra boka med våre lesere. Flere turtips finner du på www.turperler.
wordpress.com.

Mer fra Dagsavisen