Sarpsborg

Åpne om demens

Demente og pårørende trenger mer åpenhet rundt demens. Det var det enighet om under mandagens demenskafé i Sarpsborg.

Kjellaug Nygård Johansen (80) har en mann som er rammet av demens. Som pårørende har hun ønsket et nettverk med likesinnede siden mannen ble diagnostisert for tre-fire år siden. Den gang fant hun det i Fredrikstad, men hun er glad for at det nå finnes et godt tilbud også i Sarpsborg.

– Det er en veldig vanskelig situasjon å stå i. Når diagnosen kommer, vet du at du lever sammen med et menneske som blir mer og mer borte fra deg. Det er krevende, både når det gjelder sorgen og alle oppgavene som følger med, sier hun til Dagsavisen Østfold.

800 rammet i Sarpsborg

Som pårørende mener Johansen at det må bli mer åpenhet rundt demenssykdom.

– Det er veldig viktig med åpenhet. Vi må få bort tabuet, for demens kan ramme høy og lav, påpeker hun.

Det er Sarpsborgs demensteam enig i.

– Demens er en stor utfordring. Det er 800 som er rammet bare i Sarpsborg, og det kommer til å bli langt flere i framtida. Derfor er det så viktig med åpenhet, slik at man tar kontakt med oss tidlig, sier helsesjef i Sarpsborg kommune, Øivind Werner Johansen.

Demenskafeen er et av flere tilbud demensteamet i Sarpsborg har. Den startet opp med tre samlinger i vår, og mandagens samling var den første av tre denne høsten.

– Demenskafeen er et lavterskeltilbud, en uformell møteplass for pårørende og rammede, hvor man kan snakke med fagfolk over en kaffe og vaffel, sier helsesjefen.

Trenger fellesskap

Kjellaug Nygård Johansen forteller om nok en ting som er sårt for demensrammede.

– Det som skjer er at nettverket ditt krymper, for man må si nei til så mange ting. Man blir mer og mer alene, og da trenger man et fellesskap, forklarer hun.

Denne høsten starter også en pårørendeskole i Sarpsborg. En slik har Johansen savnet, og hun var nødt til å gå på en skole i Fredrikstad. Der lærer man om sykdommen, hører andres erfaringer og får et stort nettverk.

– Jeg fikk et fint nettverk i Fredrikstad. Etter pårørendekurset der har jeg fått et tilbud fra gågruppa i Gamlebyen om kontakt med likestilte, som jeg benytter hver torsdag. Fra i fjor høst til han ble innlagt på sykehjemmet, deltok mannen min og jeg der, forteller hun.

Øivind Werner Johansen kan ikke understreke nok ganger hvor viktig det er å ta kontakt med demensteamet så tidlig som mulig.

– Vi kommer hjem til folk dersom det er behov for det. Vi gir råd og veiledning. Åpenheten er også viktig fordi det er viktig at folk vet hva demens er. Bussjåføren, den butikkansatte, politiet – hvis du møter en på gata, som ikke vet hvor de er eller hvor de skal, hva gjør du da? Derfor er kunnskap om demens viktig, poengterer han.

Mer fra Dagsavisen