Sarpsborg

25 millioner til forskning

Den sterke sats­­ingen på forskning skal sikre pasientene bedre behandling.

Nytteverdi for pasientene er den filosofien som forskningssjef Waleed Ghanima styrer etter på Sykehuset Østfold. Han understreker at kreftforskning er blitt definert som et av satsingsområdene på grunn av et høyt pasientvolum, og de helsemessige utfordringene kreftpasienter har. I fjor ble det delt ut tre forskningsstipender fra Helse Sør-Øst, og et av dem gikk til overlege Andreas Stensvold, som forsker på immunterapi for pasienter med blærekreft.

Kreftforskning

– Jeg er blitt tildelt et forskerstipend på 2,5 millioner kroner fra Helse Sør-Øst.

Dermed får vi nå mulighet til å prøve ut helt nye medisiner på pasienter med blærekreft. Og det er første gang et sykehus, som ikke er et universitetssykehus, får en slik mulighet, sier Stensvold.
Han forteller at medisinen er utviklet av forskere ved Radiumhospitalet, og at det er de sykeste pasientene som vil bli behandlet med denne medisinen først. 
Waleed Ghanima sier at kreftprosjektet fortsatt er inne i en planleggingsfase, men at det vil bli tatt i bruk på pasienter i løpet av året.

Bredt spekter

Forskningen strekker seg over et bredt spekter. Fra blodpropper, gynekologi og flere prosjekter som gjelder sykdommer som rammer barn, til forskning innen psykiatri.

– Denne forskningssatsingen er en fjær i hatten for Sykehuset Østfold. Vi er nødt til være i forkant av utviklingen, og da er det gledelig at sykehuset Østfold legger solid vekt på forskning, sier Andreas Stensvold.

– Forskerne ved sykehuset vårt er også opptatt av hvorfor Østfold som oftest ligger i bunnsjiktet på statistikker over folkehelse og medisinbruk.   Både politikere og fagfolk i helsevesenet synser mye om årsakene til dette. Men det er lite faktabasert kunnskap om østfoldingenes helse. Det vil vi forske på, slik at vi kan få ny kunnskap. Det kan føre til en kvalitetsmessig bedring i både forebygging og medisinering av pasienter. Mange tror at det gamle industrisamfunnet i Østfold fortsatt er grunnen til at vi gjennomsnittlig har dårlig folkehelse. Men vi vet jo ikke om det stemmer, sier Andreas Stensvold.

25 millioner

Han forteller at Sykehuset Østfold hadde 25 millioner kroner til rådighet for forskning i 2016, og at dette vil øke noe i år.

– Vi brukte 17–18 millioner fra interne midler og de resterende kommer fra eksterne aktører. Det er en fin miks. Helse Sør-Øst er en viktig bidragsyter, og vi mottar også forskningsmidler fra medisinske og farmasøytiske selskaper, sier Waleed Ghanima.

Han er glad for at det er stor interesse for forskningen både fra inn- og utland. Og sykehuset har også hatt en formidabel økning i publiserte forskningsartikler i fagmagasiner. Fra et gjennomsnitt på omkring 20–25 årlig til 80 publikasjoner i 2016.

Mer fra Dagsavisen