– Min personlige mening er at bensinavgiften som et minimum må dobles, fordi dette vil endre vår forbrukeradferd. Hvis ønsket er at vi skal kjøre mindre bil, må en slik dobling til, sier Lunde.

 

Plass på tinget

40-åringen fra Oslo kan trolig se fram mot en sikker plass på Stortinget etter høstens valg. Under nominasjonsmøtet i Oslo Høyre fikk hun den ettertraktede sjuendeplassen på lista.

Det kan synes som om hun ikke har tenkt å gå stille i dørene, selv som fersk stortingspolitiker. Det oppsiktsvekkende utspillet om bensinavgiften kom Lunde med da hun deltok i «Dagsnytt 18» på NRK i går. Utgangspunktet var Jostein Gaarders nye bok og en dialog med ham om klimautfordringene verden står overfor.

Lunde sier hun reagerer på at ingen av de politiske partiene, inkludert hennes eget, Høyre, i dag vil ta de grepene som er nødvendige for å avverge klimakrisen. Som for eksempel å doble bensinavgiften.

– SV vil ikke fordi det går ut over de fattige, Senterpartiet vil ikke fordi det vil gå ut over bøndene eller distriktene. Høyre og Frp vil ikke, selv om man er for prinsippet om at forurenser skal betale, fordi de ikke ønsker at dette skal komme på toppen av bilavgiftene. Og da er vi like langt, sier Lunde til Dagsavisen.

– Det er åpenbart at regjeringspartiene synes det er viktigere med norske bønder enn å redde jordkloden om 50 år, tilføyer hun.

– Men du taler eget parti midt imot også?

– Både Høyre og Frp har lenge snakket om at forurenser skal betale, men de tør ikke gå inn for det. De er redde for at en høyere bensinavgift skal komme på toppen av bilavgiftene, at dette skal bli en slags dobbeltbeskatning, svarer Lunde.

 

– Følger programmet

– Men du vil altså ivre for en dobling av bensinavgiften overfor eget parti?

– I absolutt alle partier pågår en programdebatt, og jeg tror det har vært forslag også i Høyre om en overgang fra røde fiskale avgifter til mer grønne avgifter, som primært går på forbruk og at forurenserne må betale. En levende debatt er viktig, men jeg kommer til å følge programmet til Høyre uten problemer. Det er de som mener vi står ved et vendepunkt hvis vi ikke gjør noe umiddelbart. Jeg er enig i at vi står overfor store miljøutfordringer, men at vi står ved et vendepunkt hvis vi ikke gjør noe nå, det tror jeg ikke.

– Hvis du får plass på Stortinget, er det noen spesiell komité du gjerne vil ha plass i?

– Jeg tror ikke det vil bli energi– og miljøkomiteen. Jeg har jobbet mye med mediepolitikk og håper det blir noe i den retningen. Men det er jo opp til partiledelsen å bestemme. Jeg vet ikke om jeg nå har kvalifisert meg eller diskvalifisert meg med dette.

tor.sandberg@dagsavisen.no