Etter en kampvotering om to av fire sikre plasser på Oslo Høyres liste for Stortingsvalget 2009, måtte Inge Lønning se seg slått av yngre krefter.

Nikolai Astrup (30) vant til slutt kampvoteringen om den siste sikre plassen på stortingslista med 100 mot 81 stemmer. Da hadde Lønning allerede tapt tredjeplassen til Oslo Høyres leder Michael Tetzschner (55).

– Dette er en helt regulær, demokratisk prosess. Konkurransen var fair, sier Inge Lønning til Dagsavisen.

Spår Astrup en lysende framtid

Det har den siste tiden vært store diskusjoner om den framtidige ledersituasjonen. Debatten toppet seg da det ble kjent at Per Kristian Foss hadde sagt seg villig til å bli Høyres statsministerkandidat om partiet skulle ønske det. Leder Erna Solberg har ikke maktet å skape økt oppslutning om Høyre. Hun har heller ikke klart å samle opposisjonen på borgerlig side til et reelt regjeringsalternativ.

Selv om Astrup er for ung til å være noen arvtaker etter Solberg, blir han trukket fram som et viktig framtidshåp for Høyre.

Flere av talerne trakk fram Astrups gode lederegenskaper, og spådde Astrup en lysende framtid i Høyre. En av dem var tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen.

– Noen vil argumentere for at Nikolai er ung og kan vente. Det har vi ikke råd til, sa Ditlev-Simonsen i sin tale til nominasjonsmøtet.

– Høyre trenger fornyelse

Ditlev-Simonsen sier til Dagsavisen at han både håper og tror at Astrup vil være en viktig figur i framtidas Høyre.

– Jeg er ganske sikker på at han kan bli bli en ledende Høyre-politiker både i Oslo og nasjonalt.

– Er det viktig for Høyre å dyrke fram nye ledereemner nå?

– Ja, partiet trenger fornyelse. Da ville det være utrolig hyggelig om Oslo hadde en sterk framtidig lederkandidat.

– Hvor langt kan Astrup nå?

– Det er mye opp til ham selv. Han er et stort politisk talent. Det er viktigere enn noe annet. Dessuten har han en spennende internasjonal bakgrunn, og han har god greie på økonomisk politikk, sier Ditlev-Simonsen.

Rafiq på femteplass

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig å bli omtalt på denne måten, sier Nikolai Astrup selv.

– Jeg er veldig glad for fjerdeplassen. Det er en stor tillitserklæring. Min oppgave nå er å bidra til at vi klarer å få inn fire på Stortinget til høsten, helst fem, sier Astrup.

Den svært usikre femteplassen gikk til Afshan Rafiq (32), som er Høyres eneste innvandrerkandidat. Hun var egentlig innstilt til fjerdeplassen, men tapte kampvoteringen mot Lønning og Astrup.

Per Kristian Foss (58) ble gjenvalgt på førsteplass, og på andreplass følger Ine Marie Eriksen Søreide (32). Ingen av dem hadde noen motkandidat.