– Vi understreker i all kontakt med både regjeringen og opprørerne at de har en absolutt plikt til å sørge for at sivilbefolkningen ikke lider. Folk må få bevege seg fritt, og ambulanser, helsepersonell og hjelpeorganisasjoner som Røde Kors må få full adgang, sier miljø– og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Men dette var ikke tamilene helt fornøyd med.

– Vi krevde at Norge kommer med en klar og tydelig fordømmelse av Sri Lankas regjering for krigen, men det de gjør, er bare å fordømme krigshandlingene, sier mediekoordinator i Tamil Sangam i Norge, Suthan Ananthan, til NTB.

– De krever at sivile beskyttes, men de vet at når det er krigshandlinger, rammes sivile. Og det er regjeringen som brøt fredsprosessen og begynte militæroffensiven, sier han.


Aksjoner fortsetter

Siden de ikke fikk det svaret de krevde, vil tamilene i Norge fortsette sine aksjoner i form av demonstrasjoner og sultestreik, sier Ananthan.

Sri Lankas regjeringsstyrker fortsatte i dag sin offensiv mot Tamiltigrene som ble innledet i fjor. I helgen falt Mullaittivu, den siste av de større byene som fortsatt var på opprørsbevegelsens hender.

Ananthan sier at bare i går ble 300 sivile drept og et tusentall såret i et område der hundretusener av sivile er klemt sammen på grunn av regjeringsstyrkenes offensiv.

– Alle fordømte krigen i Gaza, men er ikke tamilene like viktige som palestinerne? spør han og sier at mange tamiler nå føler stor avmakt.


Norsk ansvar

De mener at spesielt Norge har et ansvar på grunn av fredsprosessen som norske myndigheter så lenge var engasjert i.

– De sier de ikke vil komme med sterke ytringer for ikke å underminere fredsprosessen. Men nå er ikke tiden til å tenke slik. Nå må Norge presse på for en våpenhvile og kreve at bombingen av sivile stanses, sier Ananthan.

Han viser til at 400.000 mennesker er innesperret på et område på 500 kvadratkilometer som minker for hver dag offensiven pågår.

Det er stadig mindre mat og medisiner, og de srilankiske myndighetene har presset ut alle humanitære organisasjoner. Det fins heller ikke medier til stede, og myndighetene har nærmest full kontroll på mediedekningen, sier han.

Den srilankiske regjeringen på sin side sier at den lar de sivile flytte til et sikkert område, men at Tamiltigrene ikke vil la dem reise.


Mistet kontakten

En av mange som har mistet kontakten med slektninger, er Thaya Nagalingam, som kom til Norge med foreldrene i 1990.

– Det blir vanskelig å jobbe, alle tankene våre er hos onkler og tanter som vi ikke har hatt kontakt med på tre måneder, sier han.

Han forteller at telefonnettverket er nede, og at hans slektninger ikke har tilgang til satellittelefon.

En av onklene har tre barn, og en annen har fire, og de befinner seg i området rundt Mullaittivu der det har vært harde kamper de siste ukene.


Bruker kontaktene

I en pressemelding som regjeringen sendte ut, heter det at Norge fordømmer krigføringen og de uakseptable lidelsene som sivilbefolkningen påføres.

Norge har god kontakt med begge parter takket være mange år som tilrettelegger for den havarerte fredsprosessen og bruker disse kontaktene til å formidle sin bekymring for situasjonen.

– Men det er ikke alltid de følger rådene vi gir dem, sier Erik Solheim til NTB.

Det er vanskelig å få sikker informasjon om hva som foregår i krigsområdene i den nordlige delen av Sri Lanka. Journalister har ikke adgang, og det er svært få internasjonale representanter fra FN og Røde Kors der, sier han.

– Tøffe kamper gjør det vanskelig å være der, men hvem som hindrer tilgang, er vanskelig å si. Begge parter mener nok de ikke er tjent med at mediene er til stede, sier han.