– Vi må for faen ta til motmæle hele gjengen, sier sosialmedisiner Per Fugelli.

– Det er det som er å ta ytringsfriheten på alvor. Gjør vi det er jeg trygg på at det ligger så mye klokt og godt i den norske folkesjela at de giftige ekstremytringene bare vil bli en bitte liten fjert i forhold til det kanonskuddet som vil komme som svar.

I dag mottar den ivrige samfunnsdebattanten Fritt Ords pris for 2013.

– Nordahl Grieg sier det helt perfekt: «Frihet og liv er ett, så enkelt så uunnværlig som menneskets åndedrett». Jeg har alltid vært jævla forelsket i frihet, sier han.

 

Les også: Tar oppgjør med tiggerdebatten

 

Ber Norge våkne

For Fugelli er ytringsfriheten absolutt. Ytringsansvaret, som AUF-leder Eskil Pedersen etterlyste etter 22. juli, er fordelt på resten av oss. Hver eneste dag er et eksempel på at det trengs:

– Det skremmer meg veldig at det i oss alle, også i det fredelige og rike Norge, finnes et uhyggelig anlegg for å bygge frykt og hat mot «de andre». «Går det an?» spør vi når vi leser om folkemord og etnisk rensing. Og så ser vi ikke hva vi gjør når vi kaller romfolk for brunsnegler og parasitter, og sier man skal stenge grensene og sende dem med godsvogner ut av landet. Har vi glemt hvem som fikk denne behandlingen i 1942, spør han.

Fugelli undres over panikken, det «merkelige anlegget» vi har for å hisse oss opp, enten det er snakk om svine­influensa eller romfolk. Løsningen er litt beroligende middel, mener Fugelli – og ber politikerne ta en valium før de snakker. Han berømmer byrådet i Bergen for å ha gjort nettopp det. Før helgen bestemte de seg for å gi tiggere tilgang til offentlige toaletter og dusj.

– De tar det litt kuli, og dropper dramaet gjennom enkle, praktiske løsninger, sier han.

 

Djengis Khan kommer ikke

Men i Oslo er utfordringen større. I fjor var det 2.000 romfolk i hovedstaden. Byrådet, som i morgen stemmer over regjeringens nye tiggerpakke, mener sosiale tiltak vil gjøre at flere kommer til.

Det får vi tåle, mener Fugelli.

– Gi dem rent vann, en do og et tak over hodet. Djengis Khans mongolske horder vil ikke velte inn over oss for det, sier han.

Han rister på hodet over opposisjonens krav om tiggerforbud. Men etter at justisminister Grete Faremo (Ap) svarte et fortvilt byråd i Oslo med å foreslå meldeplikt for tiggere, egne tiggesoner og tiggetider og senket terskel for å utvise folk, er Fugelli like opprørt over regjeringen.

– Hele arbeiderbevegelsens drivstoff har vært å løfte utsatte grupper til likeverd. Så sier man ja til å landsforvise et menneske hvis det har stjålet en burger på McDonalds. Det er etnisk diskriminering. Hvor er anstendigheten, spør han.

 

Diskriminering

Det store forsømte forbedringspotensialet for pasienten Norge er å dele verdighet, frihet og trygghet med innvandrerne, da især med muslimene, mener Fugelli. Han mener vi har sviktet i å levere en ærlig selvangivelse på egen fremmedfrykt og fordommer. Det skal være lov til å stille krav og diskutere utfordringer ved integreringen. Men vi bør klare det uten å kaste skam over dem som ikke har lys lugg og blå øyne.

– Hvordan kan vi i 2013 åpenlyst diskriminere innvandrere på boligmarkedet, på arbeidsmarkedet og på utestedene? Hvorfor lar vi, motstandsløst og feigt, Frp føre an i å skape et samfunn preget av mindreverd og frykt? Et klima av fordommer og mistanke har fått reise seg under Aps passive regime. Hvis vi mener alvor med solidaritet må vi rydde opp, sier han.

 

«Bomull fra Høyre»

Det frie ord må brukes i krigen mot politikernes feil, mener Fugelli. Det trengs for å avsløre Høyres nye «bomullspolitikk», ta til motmæle mot Frps «uhyggelige ekko fra mellomkrigstida», og til å sette Ap i skammekroken for i åtte år å ha godtatt at 100.000 barn sitter i «fattigdommens fengsel», og for å sende asylbarn ut av landet.

– Dette er landets tre største partier. I alle fall ett av dem kommer til å styre landet. Ser framtida mørk ut?

– Nei, herregud. Ap er jo frihetspartiet i dette landet, og står bak alle de store frigjøringsprosjektene de siste hundre år: Enhetsskolen, arbeidsmiljøloven, folketrygden, abortloven og en samfunnseid helsetjeneste. Men det betyr ikke at de bare fortjener bukking.

 

Tror på Dovre

Tross sin krasse kritikk av spesielt Frp, tror han ikke den sosiale verdibeholdningen står for fall med en blå regjering. Han mener samhold og likeverd er godt lagret i den norske folkesjela, et slags Dovre, et grunnstoff som alltid vil være der.

Fugelli sier han nettopp leste Værøyposten, der en klok kvinne ble spurt om hva kommunen burde gjøre i en sak. Kvinnen svarte: «jammen kommunen, det er jo oss».

– Det er ikke bare politikerne, men også vi som må forvalte disse verdiene, sier Fugelli.

Spørsmålet er om vi gidder å ta jobben. Vi lever i verdens rikeste land. Men jo bedre vi har det, jo mer misfornøyde blir vi, hevdes det. Kanskje er vi blitt et bortskjemt folk som lider av det Fugelli kaller himmelsyken – en innbilning om at vi kan skape himmel på jorden. Når ikke alt er perfekt, sender vi avviksmelding og går til klagemuren. Da ender vi opp triste og skuffede. Fugelli håper imidlertid på en forklaring der misnøyen er konstruktiv: Det går an å lage god vin av vredens druer.

– Det mektige velferdsstatsprosjektet vi har holdt på med i hundre år er drevet fram av misnøye. Det hadde aldri blitt noe av hvis vi hadde lagt oss i hengekøyen og sagt «hipp hurra, nu er alt vel». Vi må vokte oss for misnøyen som har med farlige og urimelige forventninger å gjøre, men ta vare på den som øker rettferdigheten og friheten i samfunnet, sier han.

hannah.gitmark@dagsavisen.no