På Sagene skole i Oslo var minst 15 lærere og 117 elever borte med sykdom i går. På Haukeland skole i Bergen var nesten halvparten av elevene på 6. trinn hjemme. Svineinfluensaen har kommet til landet for alvor.

Det er først når antallet elever og lærere som møter til undervisning på Sagene skole i Oslo i dag at man vet om det vil være praktisk mulig å gjennomføre skoledagen. Langt over halvparten av elevene på småtrinnene var syke i går.

– Vi skal prøve å holde driften på alle skolene i gang, også på de skolene som er hardest rammet, sier assisterende direktør Kjell Richard Andersen i Utdanningsetaten i Oslo kommune til Dagsavisen.

Andersen bekrefter at seks eller sju Osloskoler i går var rammet av det han kaller en «opphopning» av tilfeller av sannsynlig svineinfluensa.

– Vår holdning er å holde skolene åpne, men det avhenger selvsagt av antallet syke elever og lærere, sier han.

Utdanningsetaten vil vurdere situasjonen fortløpende framover.

– Alarmerende stort fravær

– Det er blant de yngste elevene det er et alarmerende stort fravær, sier rektor Line Andreassen ved Sagene skole.

Antallet bekreftet influensasyke i Osloskolen har økt drastisk de siste dagene. I går var smittevernoverlegene i Oslo kommune invitert med på Utdanningsetatens beredskapsmøte.

En ansatt og to elever er testet for svineinfluensa for å finne ut om det er svineinfluensaen som herjer skolen.

Resultatene kommer denne uka, forteller rektor Line Andreassen.

– Det er ikke snakk om å stenge skolen. Vi stenger bare hvis det ikke er nok lærere til å ta vare på barna, sier hun.

Andreassen sier skolen i hele høst har vært nøye på håndhygiene og hatt hengende oppe plakater om smittefaren ved hosting og nysing. Nå ber hun lærerne tenke nøye over hva slags aktiviteter de legger opp til og hvor nære elevene er hverandre.

– De må tenke på hvordan de legger opp undervisningen. De trenger for eksempel ikke ha gruppeundervisning der to og to elever sitter tett sammen, og de kan unngå noen typer gymaktiviteter, sier Andreassen.

Renholdsbyrået som vasker skolen, har fått beskjed om å vaske ekstra på kontaktflater som håndtak og tastaturer.

– Vi opplever ikke situasjonen som dramatisk, men forholder oss til realitetene og tar våre forholdsregler. Vi har prøvd å gå ut så fort vi kan med informasjon til foresatte, sier Andreassen.

Økning i alle store byer

Oslo kommune oppdaterer smittetallene hver fredag. Sist uke var det registrert 44 tilfeller av sykdomsfravær hos elever og lærere i Oslo-skolen hvor det enten er bekreftet svineinfluensa eller sterk mistanke om det, en kraftig økning fra uka før. Og denne uka fikk altså en tøff start.

Smittevernoverlege Tore Steen i Oslo bekrefter at det nå ser ut som om svineinfluensaen kommer for alvor i Oslo og Akershus.

– Er dette den store bølgen som vil slå ut store deler av landet?

– Vi får håpe det ikke blir så ille, at den eventuelle massesykdommen venter til vaksineringen har kommet i gang, sier Steen.

Også i Bergen rapporterer smittevernoverlege Øystein Søbstad om en kraftig økning i mistenkt svineinfluensa. På Haukeland skole var 40 prosent av elevene på 6. trinn hjemme i går, forteller han. Også andre skoler er rammet.

– Antallet prøver på legevakta som viser svineinfluensa, er stigende i Bergen, bekrefter Søbstad.

I Trondheim var ingen skoler alvorlig rammet i går, men smittevernoverlege Elin Sagvik forteller at antallet positive prøver fordoblet seg i forrige uke.

Vaksine først om to uker

Foreløpig er det sendt ut vaksine til Nord-Norge, Vestlandet, Hedmark og Oppland. Man har ikke hatt kapasitet til å sende ut til alle fylkene samtidig. Alternativet hadde vært å vente med alle. Oslo har ikke fått den ennå. Derfor får ikke barn og foreldre på Sagene skole få tilbud om vaksinen ennå.

– Oslo kommune har ikke fått den ennå. Men vi hadde uansett prioritert sårbare grupper. Risikogruppene må få vaksine først, ikke de friske barna på Sagene. Men om få uker vil det være nok vaksine til alle, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

I går ble det meldt om nok et offer for svineinfluensaen. En kvinne i 20-årene i Akershus ble det åttende dødsofferet for sykdommen.