BERLIN (Dagsavisen): Sammen med prestesamboer Jens Torstein Olsen snakket byrådslederen i Oslo om politikk, religion og homofili i talkshowet «Den ville Sofa» i Berlin i helgen.

I Tyskland vekker det oppsikt at en konservativ politiker er åpen om sin legning. Dette er til dags dato utenkelig i det konservative, tyske søsterpartiet CDU/CSU. At en homofil politiker i tillegg er partner med en praktiserende prest, gjør ikke forbauselsen mindre.

Sammen med den tyske sosialdemokraten og SPDs generalsekretær Hubertus Heil var Oslos byrådsleder invitert til å snakke om temaet «Ulike mennesker, like rettigheter». Overraskelsesgjest var Laes mangeårige samboer.

På utendørsscenen i bydelen Schöneberg gjester kjente politikere, kulturpersonligheter og ildsjeler innenfor det homofile miljøet den røde sofaen. Showet som kombinerer alvor og humor ledes av programleder Gerhard Hoffmann og dragdivaen Biggy van Blond, og er en del av programmet til Berlins årlige Stadtfest, en gatefest for homser og lesber.

Norge som forbilde

Pent og pyntelig satt Erling Lae i sofaen og fortalte om hvor åpent og liberalt Norge er i forhold til homofili. Det var et mesterstykke i god markedsføring av landet vårt. Men det ble også klart hvor stor kløften faktisk er mellom to, egentlig så like, land som Norge og Tyskland.

Spesielt Handlingsplanen mot diskriminering av homoseksuelle, lesbiske og bifile, som ble vedtatt i 2006, ble mottatt med stor misunnelse og til stor applaus i Berlin. Sosialdemokraten Hubertus Heil ble inspirert av det Lae fortalte.

– Vi kan lære fra Norge på dette området, påpeker den liberale politikeren.

Homofil prest

At det ikke alltid har vært så enkelt å leve ut legningen sin i Norge, ble tydelig da Laes samboer Jens Torstein Olsen entret scenen som en overraskelsesgjest. Til tross for at han ble ordinert til prest i 1977, var han på grunn av sin homoseksuelle legning i årevis utelukket fra presteyrket.

Først i 2000 var tiden moden for en prest som levde åpent i homofilt samboerskap.

– De fleste har sett at Kirken ikke har falt i grus selv etter at jeg kom, svarte Olsen sarkastisk på spørsmål om hvordan reaksjonene var etter at han ble ansatt som prest.

– Det er også en kjent sak at homoseksualitet ikke er et ukjent tema i Vatikanet, svarte Erling Lae spøkefullt på spørsmålet om hvor Kirken står i forhold til homofili. Et svar som resulterte i heftig latter fra de flere hundre frammøtte.

Kirke for alle

Laes partner gjennom 25 år mener at nettopp Kirken burde vært et sted hvor alle skulle kunne føle seg velkomne.

– Kirken burde gått i spissen for toleranse og aksept av homofile. Fordi evangeliets budskap er for alle, må også Kirken være for åpen for alle. Så enkelt er det. Men det er vanskelig i kirkesammenheng, selv om det er mye positivt som har skjedd de siste 10 år.

I Tyskland er det langt ifra hverdagskost at en prest er åpen om sin homoseksuelle legning. Presten i Majorstuen kirke mottok entusiastisk applaus for sine liberale tanker rundt kirke, Gud og homofili.

– Kirken må bli mindre opptatt av hva vi skal godta og ikke. Det er mennesket som må stå i sentrum, understreker Jens Torstein Olsen

Lae mottok pris

Lørdag ble Lae tildelt Berlins Regnbuepris for sitt arbeid for de homofiles og bifiles rettigheter i Oslo. Han delte prisen med Berlins sosialdemokratiske borgermester Klaus Wowereit.

Til tross for politiske forskjeller kjører Lae og Wowereit samme linje når det gjelder å fronte de homofiles sak. Oslos byrådsleder fortalte Dagsavisen at de helt uavhengig av hverandre tidligere har svart helt likt på spørsmålet om hvorfor de står åpent fram som homofile. De mener begge at ved å være åpen kan de hjelpe andre.

– Jeg tror det er vanskeligere for han som jobber på bensinstasjonen å leve ut legningen sin, enn for meg som profilert politiker. Jeg føler at jeg har et ansvar for å synliggjøre de homofiles sak, sier Lae.