Kypriotene lokket med gunstige skatteordninger som lav ubyttesskatt og enpensjonsskatt på bare 5 prosent da de i går samlet et tjuetall norskeforretningsfolk i fasjonable omgivelser på SAS Radisson Hotell i Oslo.

Den kypriotiske ambassaden og flere selskaper arrangerte treffet for å lokketil seg norske skatteflyktninger. De framstilte Kypros som et land med laveskatter og «uendelige muligheter».

Stadig flere

Det ble i går kjent at skipsreder John Fredriksen tidligere Norges rikestemann har gitt opp sitt norske pass og blitt kypriot. Fredriksen kom dermedkypriotene i forkjøpet.

– Fredriksen er hjertelig velkommen sier Demetris Prodromou fra detkypriotiske eiendomsmeglerfirmaet Pafiliam som er på norgesturné sammen medet kypriotisk revisorfirma og et advokatselskap for å overtale flere somFredriksen til å flytte til Kypros.

– Vi håper det blir flere av dere oppfordrer Demetris. Dette er første gangKypros aktivt kommer til Norge for å promotere seg selv som et lavskatteland.

Det er ikke bare skipsredere som Fredriksen som har flyttet til gunstigereskatteklima på Kypros: Demetris Prodromou forteller om stadig flere nordmennpå flyttefot sørover. Og kypriotene vil ha enda flere.

– Vi har helt sikkert klart å overtale noen her i dag forsikrer Demetris.

Hard kamp

Selvstendig næringsdrivende Aage Thoen er ikke overbevist.

– Kypros er et av flere alternativer jeg er bare her for å sjekkemulighetene sier han til Dagsavisen.

– Men dette har ikke noe med skatt å gjøre heller klima og nærhet tilNorge bedyrer han men medgir at en pensjonsskatt på 5 prosent er langt fraavskrekkende.

Kypros har lenge vært et yndet skatteparadis for utenlandske selskaper ogindivider og har opplevd stor vekst de siste ti årene. Mer enn 20.000utenlandske selskaper er registrert på øya som bare har 80.000 innbyggere.

Det er hard konkurranse mellom verdens rundt 70 «skatteparadiser» om å lokketil seg rike individer og internasjonale selskaper. I tillegg til lav skattsatser Kypros derfor hardt på god infrastruktur stabilitet og etvelfungerende byråkrati i jakten på skatteflyktninger.

– Vi har begynt å se til Norge fordi gjennomsnittsinntekten er så mye høyereenn i for eksempel England sier Demetris Prodromou.