Overfor Dagsavisen bekrefter Peder Are Nøstvold Jensen (37), alias Fjordman, at han i disse dager fører en bok i pennen for å skildre Breivik-saken sett fra sitt ståsted.

 

Avgjøres til uka

– Foreløpig har ingen norske forlag meldt sin interesse, men jeg er i positive forhandlinger med et forlag basert i New York nå og håper å underskrive kontrakt med dem i nær framtid. Boka utgis på engelsk, men dersom det finnes interesse for det skal jeg vurdere å få den oversatt til norsk. Jeg har også søkt støtte til manusutvikling hos Fritt Ord, skriver Jensen i en e-post til Dagsavisen. Prosjektdirektør i Fritt Ord, Bente Roalsvig bekrefter at søknaden er mottatt, og at den vil bli behandlet.

– Det er styret i Fritt Ord som skal diskutere søknaden. Den vil bli behandlet på styremøte i neste uke, sier Roalsvig til Dagsavisen.

 

Massivt sitert i manifest

Fjordman er av mange karakterisert som en høyreekstrem antiislamist. Han har i årevis skrevet enorme mengder essay og artikler hvor han formidler sine sterkt kritiske synspunkter på innvandring. Disse er blant annet publisert på det islamfiendtlige nettstedet «Gates of Vienna». Peder «Fjordman» Jensen ble nærmest verdenskjent da det kom fram at Anders Behring Breivik hadde brukt hans tekster og ideologi som en stor inspirasjonskilde forut for terrorhandlingene 22. juli 2011.

Nå vil Jensen gi ut bok om Breivik-saken med midler fra stiftelsen Fritt Ord. Dersom søknaden innvilges blir det ikke første gang Fritt Ord har gitt penger til personer som går langt i sin kritikk av innvandrere. I 2008 fikk Ole Jørgen Anfindsen pengestøtte til å utgi boka «Selvmordsparadigmet». Anfindsen er samfunnsdebattant og forfatter med doktorgrad i informatikk. Han brukte blant andre Peder «Fjordman» Jensen som gjesteskribent i boka, og driver bloggen HonestThinking.org. Anfindsen ble også brukt som sakkyndig vitne under rettssaken mot Breivik i Oslo tingrett. Spørsmålet nå er om Peder «Fjordman» Jensens bruk av ord og ytringsfrihet skal belønnes med penger fra Fritt Ord. En eventuell tildeling av penger vil bli publisert på Fritt Ords hjemmeside, ifølge Bente Roalsvig.

 

«Vitne til galskap»

Samtidig hamrer Fjordman løs på tastaturet,

– Jeg skriver ferdig min egen bok om Breiviksaken, «Witness to Madness», nå i vår. Mitt mål er at et fullstendig bearbeidet og korrekturlest manuskript bør foreligge i løpet av sommeren og publiseres så snart som mulig deretter, skriver Peder «Fjordman» Jensen i sin e-post til Dagsavisen. I går ble et bokportrett av ham selv gitt ut, ført i pennen av journalist og forfatter Simen Sætre. I ett år forsøkte Sætre å sette seg inn i hvordan en belest og bereist radikalersønn fra Ålesund kunne ende som en ideologisk blogger med mange følgere i det internasjonale miljøet, og en ideolog som Breivik nærmest hyllet. Boken «Fjordman – Portrett av en antiislamist» ble utgitt på Cappelens Forlag. Jensen har omtalt det som «rent vås» når det i boken hevdes han synes det var tungt at massemorderen ble dømt tilregnelig.

Overfor Dagsavisen framholder Jensen følgende:

«Jeg svarte på en del spørsmål fra forfatteren underveis og fikk komme med noen innspill selv, noe som for så vidt er hyggelig, men jeg synes ikke forfatter Simen Sætre noensinne forsto bakgrunnen for at jeg skriver det jeg gjør».

tore.letvik@dagsavisen.no